Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πιθανή την επίσπευση των εκλογών

Δύο πράγματα δεν αποκλείουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας που θεωρείται πλέον και ανοιχτά εφικτός και το δεύτερο, άμεσος εκλογικός αιφνιδιασμός με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, στοχεύοντας αποκλειστικά στην πολιτική του επιβίωση την επαύριο των εκλογών.

Διαχειριζόμενος ουσιαστικά μια ήττα που ίσως να μην είναι συντριπτική σε αυτή τη φάση, πλην όμως μπορεί να γίνει, καθώς λογικά, όσο ο χρόνος θα περνάει, οι διαστάσεις της θα αυξάνουν μαζί με τη δυσφορία των πολιτών από τα αντιλαϊκά μέτρα. Ταυτόχρονα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποβαθμίζεται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, παρουσιάζοντας τον Αντώνη Σαμαρά να προσέρχεται στη γερμανική πρωτεύουσα ως ικέτης μιας βοήθειας που χρειάζεται επειγόντως για να κρατηθεί στην εξουσία. «Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε το σενάριο των άμεσων εκλογών ο Νίκος Βούτσης, θυμίζοντας την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη το 2009 πριν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει περισσότερο τη διαφορά με τη Ν.Δ.

«Σαν χαρακτήρας πολιτικός, ο κ. Σαμαράς έχει και εκείνος τις εμμονές του. Μια στοχοπροσήλωση, που πολλές φορές άλλοι κάνουν είτε φυγή προς τα εμπρός είτε αναδίπλωση, με καταστροφικά κάποια στιγμή αποτελέσματα. Το θεωρώ πολύ πιθανό (να επισπεύσει τις εκλογές) και το παράδειγμα των εκλογών του 2009 ήταν πριν ο Παπανδρέου φτάσει με το ΠΑΣΟΚ στις 11 μονάδες. Αρα θα τα μετρήσουν όλα πάρα πολύ καλά, ώστε, αν πρόκειται να πάνε σε μια ήττα, να έχει το μικρότερο δυνατό εύρος και ποσοτικά και χρονικά», είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Βήμα fm).

Σε ανάλογο ύφος κινείται και η εκτίμηση του Δημήτρη Παπαδημούλη: «Θα εξαρτηθεί σημαντικά ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, που δεν θα αργήσουν πολύ. Τους 180, που θα δώσουν παράταση στο βίο της κυβέρνησης, δεν τους έχουν. Αυτό που "παίζεται", επομένως, είναι αν θα γίνουν εκλογές στη συνταγματικά προβλεπόμενη προθεσμία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή νωρίτερα. Αυτό το τελευταίο σενάριο μάλιστα δεν το αποκλείω να γίνει, και μάλιστα με πρωτοβουλία Σαμαρά, ο οποίος μπορεί να προτιμήσει μια μεγάλη ήττα από μια τεράστια συντριβή. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος δουλεύει ολοφάνερα σε βάρος τους» (alpha 989).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε όμως και στο συμπέρασμα ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανέφικτος, τονίζοντας πάντως την ανάγκη συνεργασιών με δυνάμεις και πρόσωπα - όπως είπε- «με καθαρό μητρώο». «Τα ποσοστά που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ υψηλότερα από εκείνα που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Αν εμείς προσέξουμε και εμμείνουμε στην καθημερινή μας βελτίωση με σοβαρότητα και συνέπεια λόγων και έργων, τότε δεν υπάρχει "ταβάνι" για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι, τώρα που έχουν πάρει αέρα τα πανιά μας, να μην πάρουν αέρα και τα μυαλά μας», σημείωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Το Βερολίνο

Οσον αφορά τη συνάντηση του Βερολίνου, ο Πάνος Σκουρλέτης επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών πως δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους, για να τονίσει ότι ο πρωθυπουργός δεν πήγε στη Γερμανία για να αμφισβητήσει την κυρίαρχη πολιτική αλλά «πηγαίνει κυριολεκτικά ικετεύοντας». «Ο κ. Χαρδούβελης ασκεί κριτική στη Γαλλία σε σχέση με τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τη στιγμή που την έχουμε ανάγκη πρώτα απ' όλα εμείς που έχουμε υποστεί τι σημαίνει ακραίος, δογματικός νεοφιλελευθερισμός, πάμε με τα χέρια κατεβασμένα. Αυτό δεν είναι η στάση του ικέτη, του παραδομένου, ο οποίος προστρέχει στο μοναδικό του αποκούμπι; Γιατί πολιτικά είναι απομονωμένος ο κ. Σαμαράς. Δεν έχει να πει στην κ. Μέρκελ: "κοιτάξτε να δείτε, έχω μια κοινωνία που με στηρίζει". Δεν τον στηρίζει η ελληνική κοινωνία. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Και αυτό ακριβώς είναι που έχει συνειδητοποιήσει και η γερμανική πλευρά. Δεν πάει, λοιπόν, για να διαπραγματευτεί. Δεν θέλει, δεν μπορεί πια. Είναι όμηρος όλων των προηγούμενων επιλογών του» (ΣΚΑΪ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ