Έντυπη Έκδοση

Μήνυμα ειρήνης από Τσίπρα - Μαγκουάιρ

Την ανάγκη άμεσης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με κοινό στόχο και από τις δύο πλευρές να σταματήσουν οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, επίσης, στους μεγάλους κινδύνους που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο γενικότερα, προσθέτοντας ότι απαιτείται η συγκρότηση ενός «παγκόσμιου συνασπισμού της ειρήνης», που μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους, μεταξύ αυτών και τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της εκπλήρωσης του κύριου στόχου της σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας από τα μνημονιακά δεινά, θα θέσει και ως προτεραιότητα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική με ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της ειρήνης και επέκρινε την κυβέρνηση για την πλήρη απουσία της από το πεδίο των διεθνών φιλειρηνικών πρωτοβουλιών.

Από την πλευρά της η Μέιριντ Μαγκουάιρ ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το παγκόσμιο αντιπολεμικό φόρουμ στο Σαράγεβο, που έγινε τον Ιούνιο, με αφορμή τα εκατό χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και για τους αγώνες για τον τερματισμό της πολυαίμακτης βίας στη Β. Ιρλανδία. Επίσης, η Ιρλανδή νομπελίστρια Ειρήνης αναφέρθηκε στα «οδοιπορικά ειρήνης» που η ίδια έχει πραγματοποιήσει με την πρωτοβουλία «Ενα Καράβι για τη Γάζα», το 2008, και πρόσφατα στη Συρία μέσω Ιράν, τασσόμενη εναντίον των ξένων επεμβάσεων και των δήθεν «ανθρωπιστικών πολέμων». Επισήμανε ακόμη την τάση στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε., λόγω της υπαγωγής στις επιλογές του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι από μία δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών μπορούν να απελευθερωθούν τεράστιοι πόροι προς όφελος της κοινωνικής ανάπτυξης και της επίλυσης οξύτατων και περιβαλλοντικών προβλημάτων των κοινωνιών. Σ.Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Κυπριακό