Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΡΚΕΛ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Σήμερα κληρώνει για εκλογές και Πρόεδρο

Η τρόικα έχει κάνει σαφές ότι τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις είναι ελάχιστα

Την «ανάσα τους κρατούν» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς σήμερα στο Βερολίνο κληρώνει το μέλλον του Μνημονίου μαζί με το περιεχόμενο της επικείμενης αξιολόγησης.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στην «Ε» ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης θα κρίνουν τις εξελίξεις τόσο στο οικονομικό, αλλά κυρίως στο πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι πέρα και πάνω από κάθε σχεδιασμό που μπορεί ή θέλει να κάνει η κυβέρνηση, ρόλο παίζουν οι διαθέσεις που θα δείξουν οι εταίροι-δανειστές της χώρας.

Ωστόσο, τα «κουκιά» είναι μετρημένα με το ταμείο αυτή τη στιγμή να έχει παραχωρηθεί στους δανειστές, εξαιτίας των Μνημονίων που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Στην προκειμένη περίπτωση αυτοί μόνο μπορούν να αποφασίσουν το πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να αποχωρήσει από το Μνημόνιο και αν η τρόικα θα περιορίσει τις επισκέψεις της στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο κρίνεται ως το σημείο που θα δοθεί η εκκίνηση για τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, ανάλογα με το τι θα πάρει στις αποσκευές του φεύγοντας από τη Γερμανία.

Η ατζέντα του πρωθυπουργού περιέχει τα δύο κύρια ελληνικά αιτήματα, με πρώτο να δοθεί ένα σήμα σχετικά με τη διαπραγμάτευση σε σχέση με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και δεύτερο τη χρονική μετάθεση, για μετά τις προεδρικές εκλογές, της διαπραγμάτευσης που αφορά τουλάχιστον το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πιθανόν η ελληνική ατζέντα να περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο αλλαγής της μορφής των ελέγχων που κάνει η τρόικα, ωστόσο το συγκεκριμένο αίτημα χαρακτηρίζεται από έμπειρους παρατηρητές ως πρώιμο και εκτός του κλίματος που υπάρχει στην τρόικα και κυρίως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αλλωστε, λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, θεωρείται αδύνατο οι δανειστές να δημιουργήσουν τέτοιες ελπίδες, καθώς θα ήταν σαν να στέλνουν μήνυμα ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση είναι «κενή περιεχομένου».

Αντίθετα, τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές είναι ότι οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας επιστρέφουν με τις γνωστές άγριες διαθέσεις. Πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το πρόγραμμα για τον ευρωπαϊκό βραχίονα της τρόικας και από 1η Ιανουαρίου 2015 το ΔΝΤ θα μείνει μόνο του να δανείζει και παράλληλα να ελέγχει την Ελλάδα.

Παρά τα όσα λέγονται από κυβερνητικούς παράγοντες στο εσωτερικό, ήδη η τρόικα έχει κάνει σαφές ότι τα περιθώρια για φοροελαφρύνσεις είναι ελάχιστα, καθώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση θα θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου στον τομέα των εσόδων.

Στο ίδιο κλίμα είναι και οι διαπιστώσεις των δανειστών, ότι η κυβέρνηση υστερεί στους στόχους που έχουν τεθεί για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η εφαρμογή του προγράμματος φτάνει το 55% και όχι το 75% όπως παρουσιάστηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι.

Με αυτά τα δεδομένα, κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι δεν μπορεί να ανοίξει καμία συζήτηση για την επόμενη ημέρα, εάν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τα κλιμάκια της τρόικας. Ακριβώς για αυτό το λόγο, οι ίδιες πηγές αποφεύγουν να απαντήσουν σχετικά με την προβλεπόμενη διάρκεια της αξιολόγησης.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη αξιολόγηση κράτησε επτά μήνες και τονίζουν με νόημα ότι τα αποτελέσματα της επικείμενης διαπραγμάτευσης και η έκθεση της τρόικας θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το πότε και με τι περιεχόμενο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Δύο στρατόπεδα

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να γίνει η διαχείριση των εξελίξεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», στα οποία υπάρχει τελείως διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τα επόμενα βήματα.

Το πρώτο στρατόπεδο αποτελείται από τους «πολιτικούς». Βουλευτές και αρκετοί υπουργοί θεωρούν ότι η υπόθεση Μνημόνιο θα πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι σε αυτή τη συζήτηση δεν χωρούν δημοσιονομικά στοιχεία και στόχοι καθώς θα πρέπει να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση με μόνο θέμα τη χαλάρωση της παρουσίας της τρόικας. Μόνο έτσι, όπως εξηγούν, μπορεί να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας και πλέον η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και επιστροφής στην «κανονικότητα».

Το δεύτερο στρατόπεδο αποτελείται από τους λεγόμενους «τεχνοκράτες». Σε αυτό ανήκουν κάποιοι από τους υπουργούς που μετέχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προσεγγίζουν την ελληνική πραγματικότητα περισσότερο με τεχνοκρατική και λιγότερο με πολιτική στάση.

Οι «τεχνοκράτες» εκτιμούν ότι το μήνυμα επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα θα το στείλουν οι αριθμοί. Οι επιτυχίες δηλαδή σε δημοσιονομικό επίπεδο θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα πραγματικής επιστροφής στην «κανονικότητα» και όχι βεβιασμένες κινήσεις, οι οποίες θα πηγάζουν από μικροπολιτικές επιδιώξεις.

Το δεύτερο στρατόπεδο δεν απορρίπτει την πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο θεωρεί ότι αυτή θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της χαλάρωσης του προγράμματος με βάση την ανάγκη της χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη και όχι έχοντας κατά νου τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι απόψεις των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων αποδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση, βλέποντας τον πολιτικό χρόνο να στενεύει. Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικά στελέχη επιδιώκουν να στήσουν ένα επικοινωνιακό σκηνικό, προτάσσοντας το τέλος του Μνημονίου και την απομάκρυνση της τρόικας, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα.

Μάριο Ντράγκι: Δεν υπάρχει κανένα παζάρι με την Αθήνα

Η Αθήνα επιθυμεί να προαναγγείλει το τέλος της τρόικας και την επίλυση του χρέους με σταθμό τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Βερολίνο και Βρυξέλλες, όμως, προειδοποιούν την ελληνική πλευρά να μην βιάζεται και αποφεύγουν να κάνουν από τώρα το νεύμα που προσδοκά η κυβέρνηση με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής χθες, μία ημέρα πριν από το τετ α τετ Σαμαρά-Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο, που τον κάλεσε να σχολιάσει τη θέση της Αθήνας, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σημείωσε δε ότι, όπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι» και πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε, και οι κυβερνήσεις τη δική τους». Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Ντράγκι παίρνει αποστάσεις από τις ελληνικές επιθυμίες και δείχνει πως η διαπραγμάτευση για μία συμφωνία-πακέτο (αποχώρηση του ΔΝΤ και άρα της τρόικας δύο έτη νωρίτερα με την ταυτόχρονη επιβολή μίας διαφορετικής εποπτείας, αποφυγή νέας στήριξης, έξοδος στις αγορές και διευθέτηση του χρέους) δεν θα είναι απλή. Επαίνεσε πάντως τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μίλησε για σημάδια ελπίδας στον τομέα της ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι: «Η καγκελάριος έχει εκφράσει αρκετά συχνά την εκτίμησή της για την πορεία που διήνυσε η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά», αλλά επανέλαβε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης «ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια». Ο κ. Ζάιμπερτ, αλλά και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε, παρέπεμψαν στις συνομιλίες που θα γίνουν αργότερα το φθινόπωρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χαμηλός πήχυς

Στη γραμμή Βερολίνου, ότι σήμερα δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση για τα μείζονα της απαλλαγής από την τρόικα και της διευθέτησης του χρέους, έσπευσε να κινηθεί χθες με τον πλέον επίσημο τρόπο και το Μαξίμου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών και χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση μία συζήτηση «μεταξύ φίλων και εταίρων», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών, καθώς χθες η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς. «Κάθε άλλη ερμηνεία και κάθε άλλη εικασία και κριτική που βλέπουν το φως της δημοσιότητας απέχουν από το νόημα της συνάντησης αυτής» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς έφθασε χθες το απόγευμα στο Βερολίνο, συνοδευόμενος από τους δύο συμβούλους του που μετείχαν και στη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι, τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Οχι όμως και τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη - επισήμως, διότι από γερμανικής πλευράς δεν θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας (το οποίο θα ακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών) ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Για το ίδιο θέμα
Αποκλείει τρίτο Μνημόνιο ο Βενιζέλος