Έντυπη Έκδοση

Αποκλείει τρίτο Μνημόνιο ο Βενιζέλος

Εν όψει της σημερινής συνάντησης Μέρκελ-Σαμαρά στο Βερολίνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απέκλεισε τη σύναψη ενός τρίτου δανείου και τρίτου Μνημονίου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη διακοπή της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει με νέα έξοδο στις αγορές.

Βενιζέλος με Μπάκιν Μουν Βενιζέλος με Μπάκιν Μουν Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση της «Ε», μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της 69ης Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με τη θρυλούμενη διακοπή της δανεικής σύμβασης με το ΔΝΤ μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, τόνισε: «Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης, το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία και ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλωστε, το ΔΝΤ βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Μπέρδεψε τα επιτόκια

Ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από την αποχώρησή της από το δανεισμό του ΔΝΤ, είπε ότι «δεν θέλω να απαντήσω με τεχνικές λεπτομέρειες, μπορώ να πω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ». Η συγκεκριμένη αναφορά όμως του κ. Βενιζέλου είναι λανθασμένη, γιατί το κυμαινόμενο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από το ΔΝΤ είναι γύρω στο 3%, ενώ το κυμαινόμενο επιτόκιο που απέσπασε από τις διεθνείς αγορές κυμάνθηκε γύρω στο 5%.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέκλεισε κατηγορηματικά την περίπτωση σύναψης ενός «τρίτου δανείου», ξεκαθάριζοντας ότι «εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Σήμερα κληρώνει για εκλογές και Πρόεδρο