Έντυπη Έκδοση

Παίρνει στις πλάτες του το Κυπριακό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών

Παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό με μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στο νησί τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες προανήγγειλε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η πρόθεση των ΗΠΑ έγινε γνωστή αμέσως μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Κέρι στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Κύπριος πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την έκβαση της ημίωρης συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε «απόλυτα παραγωγική και χρήσιμη».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν προέβη σε δηλώσεις, όμως αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ότι ο κ. Κέρι θα έχει «προσωπική εμπλοκή» στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στο νησί, και «αν μια επίσκεψη μπορεί να είναι χρήσιμη», όπως είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, όπου μπορούν να βοηθήσουν, θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα, μέσα στην εβδομάδα, τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως έχουμε καινούργια ζωή στη διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί».

Αναφορικά με πιθανή επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο, δήλωσε σχετικά: «Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. Αϊντε έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική».

Με Μπαν Κι Μουν

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, η οποία πραγματοποιήθηκε τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των επαφών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς ο κ. Μουν είχε προγραμματίσει να συναντήσει αμέσως μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπενθύμισε στον κ. Μουν τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις τις οποίες έχει αναλάβει για το Κυπριακό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το διορισμό του κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε στη θέση του ειδικού συμβούλου του στην Κύπρο.

Παράλληλα οι επαφές που σχετίζονται με το Κυπριακό συνεχίζονται και από πλευράς του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και με τον κ. Αϊντε.

Νωρίτερα το απόγευμα της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον κ. Μουν και εξέφρασε ικανοποίηση για το διορισμό του κ. Αϊντε, κάνοντας λόγο για «μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά».

Ο κ. Αναστασιάδης παρακάθισε χθες και σε γεύμα με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ συναντήθηκε και με τον Ε. Βενιζέλο. Σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ.

Και ο Ερογλου στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις

Συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει το ερχόμενο Σάββατο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος αναχώρησε χθες το πρωί για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε διάγγελμά του προς τους Τουρκοκύπριους ανέφερε πως μετά τη Νέα Υόρκη θα ακολουθήσει μια σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις.

Οπως είπε, οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win), και στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι δεν θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που θα διαχωρίζουν «τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν όπως όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) παραμείνουν «πολίτες στο νέο συνεταιριστικό κράτος».

Ο κ. Ερογλου δήλωσε επίσης ενοχλημένος από τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, και είπε ότι δεν έχουν αποδεχθεί ή διαπραγματευτεί οποιονδήποτε χάρτη, υποστηρίζοντας ότι «όπως εκ των προτέρων συμφωνήθηκε, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τέλος». Αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει μεγάλο μέρος του εδάφους, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναμένουν μια κατάσταση όπου άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα υποφέρουν εκ νέου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
ΗΠΑ
Τουρκία