Έντυπη Έκδοση

Και ο Ερογλου στη Νέα Υόρκη για διαβουλεύσεις

Συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει το ερχόμενο Σάββατο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος αναχώρησε χθες το πρωί για τη Νέα Υόρκη όπου θα έχει σειρά επαφών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε διάγγελμά του προς τους Τουρκοκύπριους ανέφερε πως μετά τη Νέα Υόρκη θα ακολουθήσει μια σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις.

Οπως είπε, οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win), και στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα της υπηκοότητας, είπε ότι δεν θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που θα διαχωρίζουν «τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν όπως όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους (Τουρκοκύπριοι και έποικοι) παραμείνουν «πολίτες στο νέο συνεταιριστικό κράτος».

Ο κ. Ερογλου δήλωσε επίσης ενοχλημένος από τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό, και είπε ότι δεν έχουν αποδεχθεί ή διαπραγματευτεί οποιονδήποτε χάρτη, υποστηρίζοντας ότι «όπως εκ των προτέρων συμφωνήθηκε, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τέλος». Αναφέροντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει μεγάλο μέρος του εδάφους, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναμένουν μια κατάσταση όπου άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα υποφέρουν εκ νέου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΗΠΑ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
Κύριο θέμα
Παίρνει στις πλάτες του το Κυπριακό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών