Έντυπη Έκδοση

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Ομνύει στις... απολύσεις

«Επικίνδυνη αποστολή» αποδεικνύεται για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη η επιχείρηση «απολύσεις μέσω ελέγχων των πλαστών πιστοποιητικών», ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται στον αέρα η κινητικότητα στους δήμους αλλά και η αξιολόγηση σε όλο το Δημόσιο, με τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε οργανισμούς και υπουργεία να κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ακινητοποιώντας όλο τον δημόσιο τομέα, μετά τη «λευκή απεργία» του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χτίζει το προφίλ του υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις - απολύσεις Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χτίζει το προφίλ του υποσχόμενος μεταρρυθμίσεις - απολύσεις Ταυτόχρονα χθες ο κ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος προφανώς πολιτικά σε δύσκολη θέση, απείλησε υπαλλήλους αλλά και αιρετούς με τον εισαγγελέα υπεραμυνόμενος των ελέγχων, ενώ τα βέλη της κριτικής του συγκέντρωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για την οποία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι «πρέπει να καταλάβει ότι είναι εκλεγμένη και δεν κάνει αντιπολίτευση». Τα δείγματα γραφής που δείχνει αυτή τη στιγμή δεν είναι αντάξια των περιστάσεων, τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Σύγκρουση με Δούρου

Κάτω από το φως των εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο είναι σίγουρο ότι τους επόμενους μήνες το μέτωπο Δούρου και των 19 «ανυπάκουων» δημάρχων που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί σε ευθεία γραμμή με την πολιτική του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος ομνύει στο όνομα των μεταρρυθμίσεων χτίζοντας λιθαράκι λιθαράκι το προσωπικό του προφίλ: «Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταματάνε επειδή τελειώνει το μνημόνιο. Πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρους μεταρρυθμιστικούς στόχους στο εξής», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Εσωτερικών αναζητούν περί τους 1.500 υπαλλήλους προκειμένου να προχωρήσει χωρίς εντάσεις η ενδοδημοτική κινητικότητα σε μια προσπάθεια να είναι και να παραμείνει σε εθελοντική βάση. Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε ήδη η τρίτη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, που θα κλείσει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί μετά τους 980 υπαλλήλους που εντάχθηκαν στην εθελοντική κινητικότητα κατά την πρώτη φάση του προγράμματος που έληξε στις 5 Μαΐου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου, επί υπουργίας Μιχελάκη, οι δύο παρατάσεις που δόθηκαν με υπουργό πλέον τον Αργύρη Ντινόπουλο (31 Ιουλίου και 29 Αυγούστου) δεν έφεραν στο πρόγραμμα παρά μόλις 500 περίπου δημοτικούς υπαλλήλους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο λόγος είναι η μεταβατική περίοδος του καλοκαιριού αλλά και το... πέρασμα από τη μια δημοτική αρχή στην άλλη που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτέμβρη, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το ρόλο που παίζει το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί στις τάξεις των υπαλλήλων.

Ο νόμος και οι δήμαρχοι

Οξύς ήταν ο κ. Μητσοτάκης και κατά των αιρετών που δεν... συνεργάζονται, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι πολλές συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου χωρίς να πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Νόμος δεν είναι το δίκιο του δημάρχου, ούτε το δίκιο του εργάτη. Δεν αντιλαμβάνομαι επί της αρχής την ανυπακοή απέναντι στην εφαρμογή νόμου του κράτους».

«Κάθε τέσσερις μήνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δίνουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους ελέγχους. Το κάνουμε για να δείξουμε ότι το Δημόσιο περνά σε νέα εποχή. Οτι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν γίνονται πια ανεκτές. Για να αποκαταστήσουμε το κύρος της πλειοψηφίας των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων. Δεν κάνουμε αξιολόγηση για να απολύσουμε.

»Η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού. Ενα εργαλείο επιβράβευσης των καλών. Ενα εργαλείο για να βοηθήσουμε όσους δεν αποδίδουν. Προσπαθούμε -συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης- να διορθώσουμε παθογένειες και αμαρτίες του παρελθόντος, πελατειακές πρακτικές που συνέβαλαν στη χρεοκοπία. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς γίνεται να μη θέλουν να αποκαλυφθούν απατεώνες». Και πρόσθεσε: «Είναι απατεώνας όποιος παρουσίασε ψευδή στοιχεία για να μονιμοποιηθεί στο Δημόσιο. Θα προχωρήσουμε στον επανέλεγχο των συμβάσεων. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει παρέμβαση της Εισαγγελίας».

Οι 15.000 απολύσεις

Τέλος, επανέλαβε ότι οι 15.000 απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνουν, αλλά νέος ποσοτικός στόχος δεν θα γίνει δεκτός.

Εναντίον της κ. Δούρου καταφέρθηκε και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», διαφωνώντας όμως με τον κ. Μητσοτάκη ως προς τις εισαγγελικές παρεμβάσεις.

«Πιστεύω», είπε η υφυπουργός, «πως στη δημοκρατία δεν είναι καλό να φτάνουμε στο ύστατο σημείο που είναι η εισαγγελική παρέμβαση, ωστόσο η γενικευμένη αίσθηση ότι οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν πρέπει να τελειώσει.

»Καλώ την κυρία Δούρου και τους 19 δημάρχους να το ξανασκεφτούν. Επιτέλους, η χώρα πρέπει να προχωρήσει και να αφήσει πίσω τα φαινόμενα παλαιοκομματισμού και μικροπολιτικής. Η κυρία Δούρου υποστήριξε ότι θα επιτρέψει τους σχετικούς ελέγχους για την πλαστότητα των πτυχίων και των πιστοποιητικών.

»Αραγε, εφαρμόζει τους νόμους και ανοίγει την πόρτα της Περιφέρειας a la carte; Η ίδια και οι 19 δήμαρχοι ορκίστηκαν να εφαρμόζουν το Σύνταγμα και τους νόμους και πρέπει να το κάνουν στην πράξη. Δεν υπάρχει κανένα κυνήγι μαγισσών για απολύσεις. Οι έλεγχοι των συμβάσεων και της πλαστότητας των πτυχίων θα προχωρήσουν με κάθε νόμιμη διαδικασία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Περιφέρεια Αττικής
Κυβέρνηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Για το ίδιο θέμα
Προγράμματα ΕΣΠΑ για 21.000 ανέργους