Έντυπη Έκδοση

Stress test και στην Ευρώπη

ΤΟ ECOFIN ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΕΩΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ - Η ΕΚΤ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ «ΤΟΞΙΚΑ» ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΜΟΛΟΓΑ

ΤΕΣΤ κοπώσεως στις ελληνικές τράπεζες με τη «βούλα» του Ecofin αναμένεται να πραγματοποιήσει ειδική εποπτική ομάδα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομίας της Ε.Ε. έχουν ήδη ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) να οργανώσει ένα stress test που θα διεξαχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τους κύριους κανόνες να είναι κοινοί για όλες τις χώρες, όμως τα ψιλά γράμματα να αφορούν τις ιδιαιτερότητες του κάθε τραπεζικού συστήματος. Η επίβλεψη θα ανήκει σε εγχώρια ειδική επιτροπή που θα λειτουργήσει ως παρατηρητής υπό την αιγίδα της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εξέφρασε φόβους ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν πλήρως εμφανίσει τα τοξικά τους και ίσως να μην είναι όσο ανθεκτικές παρουσιάζονται στους ισολογισμούς τους. Αλλωστε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο των επισφαλειών (της μη αποπληρωμής δανείων που έχουν χορηγήσει σε καταναλωτές και επιχειρήσεις). Ενας κίνδυνος που αυξάνει όσο φουντώνει η κρίση.

Τις ανησυχίες της ΕΚΤ μοιράζονται τόσο η Κομισιόν όσο και οι υπουργοί Οικονομίας. Αξιωματούχος από τη Φραγκφούρτη αναφέρει ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει οργανωθεί το τεστ ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει επαρκή κεφάλαια».

Τα ρίσκα

Το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα παραδέχθηκε και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές υποθέσεις Χ. Αλμούνια, ο οποίος σε ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ των Βρυξελλών ανέφερε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν ρίσκα που συνδέονται με τον εύθραυστο ακόμα τραπεζικό τομέα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει κενό ενημέρωσης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που επηρεάζει την πραγματική οικονομία».

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, «το τεστ δεν θα είναι ίδιο με αυτό που διεξήχθη στις ΗΠΑ αλλά θα δείχνει μεγαλύτερη τη συνολική ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, π.χ. εάν χρειάζεται να μπει περισσότερη κεφαλαιοποίηση στο σύστημα λόγω της κρίσης, κάτι που θα βοηθήσει και την ΕΚΤ να έχει ορίζοντα για τη διάρκεια των δημοπρασιών ρευστότητας».

Τέσσερις είναι οι λόγοι που ώθησαν τα ευρωπαϊκά όργανα (με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας) να αποφασίσουν τη διεξαγωγή των stress tests:

1 Οι αλλεπάλληλες ενδείξεις για «κρυμμένα» τοξικά κεφάλαια σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιρλανδία αλλά και η υπερέκθεση μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων στην ανατολική Ευρώπη.

2 Η ισχνή ανάκαμψη που παρατηρείται στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε «ψυχολογικούς» λόγους και μια πιθανή νέα κρίση στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπίες και εμβάθυνση της ύφεσης στην Ε.Ε. με άνευ προηγουμένου επιπτώσεις.

3 Η ΕΚΤ θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να θέσει χρονικό ορίζοντα για τα μη συμβατικά μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει.

4 Η «εμμονή» των ιδιωτικών τραπεζών να μην ανοίξουν τις κάνουλες του δανεισμού, παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, που βασίστηκε σε στοιχεία της Εποπτικής Επιτροπής Τραπεζών (Banking Supervision Committee), οι ευρωπαϊκές τράπεζες «έχουν ως κύρια ανησυχία τους τις καθημερινές εξελίξεις της αγοράς (day-to-day transactions), που μπορεί να επηρεάσουν τα κέρδη τους, παρά οτιδήποτε άλλο». Στην έρευνα συμμετείχαν 36 τράπεζες.

Πληροφορίες της «Κ.Ε.» αναφέρουν ότι, υπό τον φόβο να υπάρξει νέα χρηματοπιστωτική αναταραχή και σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία εξόδου από την ύφεση, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε αγορές εταιρικών ομολόγων (commercial papers), για να κινήσει τα λιμνάζοντα νερά του τραπεζικού συστήματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ευρωπαϊκή Ένωση