Έντυπη Έκδοση

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ

Τα τέσσερα μηδενικά των Ενόπλων Δυνάμεων

Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) της χώρας μας άγγιξε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο το 2008, αν και η πορεία αυτή απαιτούσε πολύ υψηλό προϋπολογισμό Εθνικής Αμυνας. Προσέδιδε βέβαια στη χώρα μας ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, αυτό της αποτροπής και στην πολιτική ηγεσία το πλεονέκτημα να συζητάει για τα εθνικά μας θέματα από ισχυρή θέση.

Πήραμε τα υποβρύχια και τώρα κοιμόμαστε ήσυχοι! Πήραμε τα υποβρύχια και τώρα κοιμόμαστε ήσυχοι! Οι πρώτες περικοπές το 2009 και οι άλλες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, χωρίς πρόγραμμα στα λειτουργικά έξοδα, έδειξαν ότι οι Ε.Δ. όχι μόνο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο αλλά σιγά σιγά άρχισαν να το χάνουν. Το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το αξιόμαχο των Ε.Δ., το επισήμαναν στην αρχή του έτους απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού για να ξυπνήσουν κάποιοι. Και οι εν ενεργεία μεταξύ τους εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αλλά δεν υπάρχουν αυτιά για να τους ακούσουν. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιχειρησιακή ικανότητα ή το αξιόμαχο των Ε.Δ. είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαθεσιμότητα των υλικών και μέσων που διαθέτουν τα τρία όπλα και το υψηλό ηθικό του προσωπικού, που με τη σειρά τους σημαίνουν, διαθέτω στο προσωπικό μου υλικά και μέσα να εκπαιδευτούν όπως θα πολεμήσουν.

Χωρίς αντιρρήσεις

Η καταστροφική πολιτική (κυρίως λειτουργικές περικοπές) που επιβλήθηκε από την τρόικα και εφαρμόστηκε κατά γράμμα από τους τελευταίους τέσσερις υπουργούς Αμυνας, χωρίς αντιρρήσεις, έφερε τις Ε.Δ. της χώρας σε δεινή θέση. Αναφέρονται οι υπουργοί μόνο, διότι οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί, αν και μερικοί από αυτούς προέρχονταν από το στράτευμα, ήταν απλοί θεατές. Επίσης δεν αναφέρονται και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, γιατί και αυτοί δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό που θέλει αυτή η πολιτική ηγεσία να είναι. Εξάλλου λίγες ημέρες τους μένουν. Τι κατάφεραν όμως στα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τέσσερις υπουργοί;

Ο Ε. Βενιζέλος μόλις ανέλαβε, στο θέμα των ετησίων κρίσεων, έφερε στην επιφάνεια την πολιτική πολιτικών εκκαθαρίσεων, των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, με επαναφορές αποστράτων και με στόχο τη δημιουργία της επιθυμητής μελλοντικής κομματικής ηγεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις και το κατάφερε. Ολοι οι σημερινοί αρχηγοί είναι, σχεδόν δικές του, επιλογές. Επίσης «έλυσε» και το πρόβλημα των υποβρυχίων, τα οποία «κυριαρχούν» στο Αιγαίο. Μοίρασε μερικά στρατόπεδα, όπως αυτό του Αγίου Παύλου - Καρατάσου στη Θεσσαλονίκη, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το κατάντημα των κτηρίων του στρατοπέδου μπορεί να το απολαύσει κανείς και σήμερα. Να μην ξεχάσουμε να επισημάνουμε τη συμβολή του στο αξιόμαχο των Ε.Δ. παραδίνοντας τη διαθεσιμότητα του υλικού και των μέσων κατά 20% χαμηλότερα από αυτή που παρέλαβε.

Ακολούθησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σε επτά μήνες συγκέντρωσε στο γραφείο του, σύμφωνα με αυτά που λένε τα Γενικά Επιτελεία, κάποιες δεκάδες φακέλους, για να δροσίζονται στο υπουργικό περιβάλλον. Ματαίωσε τελείως και τις μικρές ασκήσεις, γιατί αυτό του ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Παπαδήμος. Συνέχισε αυστηρά το έργο του προκατόχου του χωρίς αλλαγές και για το λόγο αυτό κράτησε το στρατιωτικό προσωπικό που είχε ο Ε. Βενιζέλος στο γραφείο του. Με τη διαθεσιμότητα του υλικού και των μέσων δεν ασχολήθηκε, γιατί κανείς από τους αρχηγούς δεν τον ενημέρωσε. Την παρέδωσε όμως και αυτός 10% πιο κάτω.

Οι εκλογές του 2012 ανέδειξαν δυναμικά σχήματα στο υπουργείο Αμυνας. Ο νέος υπουργός έφερε στους ώμους του μία σημαντική συνέντευξη, αυτή με τον Οτσαλάν και οι Τούρκοι φοβήθηκαν. Ετσι αύξησαν τις παραβάσεις - παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο κατά 300%. Πλέον έχουν καταργηθεί ή περιοριστεί τα πάντα, ασκήσεις μεγάλες και μικρές, παρελάσεις, επιμορφωτικά σχολεία, επιτελικές θέσεις σε οργανισμούς του εξωτερικού, φύλλα πορείας προσωπικού. Τον Μάιο του 2013 πέρασε από το ΚΥΣΕΑ την περίφημη Νέα Δομή των Ε.Δ. δηλώνοντας: «Η Νέα Δομή οδηγεί σε αυτό που λέμε ανασυγκρότηση των ελληνικών Ε.Δ. Με τι στόχο; Με στόχο να έχουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις πιο δυνατές, με ακόμη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ, για να θωρακίζεται πλήρως η κυριαρχία, η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της πατρίδος μας».

Το αξιόμαχο

Κανείς όμως δεν του είπε ότι και τα τρία που ανέφερε απαιτούν επιχειρησιακή ικανότητα (αξιόμαχο). Το αξιόμαχο απαιτεί υψηλό ηθικό και το «ανέβασε» διότι επί της υπουργίας του οι άδειες του προσωπικού από τριάντα ημέρες έγιναν περίπου σαράντα πέντε (άγραφες), για να μη βολτάρει στις Μονάδες αφού δεν έχει μέσα να εκπαιδευτεί, οι μισθοί και τα εφάπαξ συνέχισαν την κατιούσα με ηθικό ακμαιότατο. Ακόμη θέσπισε οι έφεδροι να υπηρετούν κοντά στα σπίτια τους για να μην τρώνε μέσα στα στρατόπεδα και αυξάνονται τα έξοδα. Οι φάκελοι που βρήκε από τον προκάτοχό του στο γραφείο του υπουργού αυξήθηκαν κατά μία πενηντάδα. Τη διαθεσιμότητα του υλικού και των μέσων και αυτός την παρέδωσε 10% πιο κάτω.

Στον πρώτο ανασχηματισμό, επειδή η εμπειρία στο συγκεκριμένο υπουργείο είναι σημαντική, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε ξανά τον Δ. Αβραμόπουλο. Το ένα και πλέον σημαντικό έργο αυτής της περιόδου μέχρι σήμερα, είναι η επιλογή του Θ. Πάγκαλου για να εκπροσωπήσει την ελληνική προεδρία στην στρατιωτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες, με θέμα «ευρωπαϊκός στρατός». Η διαθεσιμότητα σήμερα; Μόνο ο υπουργός πιθανόν να γνωρίζει.

Σημειώνεται ότι όταν «ξυπνήσει» ο δείκτης στρατιωτικών ατυχημάτων λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης τότε θα είναι πολύ αργά.

Για να γίνει κατανοητό στον αναγνώστη, η υποστήριξη των πολεμικών επιχειρησιακών σχεδίων απαιτεί ποσοστό διαθεσιμότητας υλικού και μέσων από 75% έως 80%. Τα τέσσερα (0) σημαίνουν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι υπουργοί ήταν απλοί θεατές στο τέλμα που πέφτουν οι Ε.Δ. Το σημείο είναι πολύ κρίσιμο και στο Πεντάγωνο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σημερινά επίπεδα διαθεσιμότητας του υλικού και των μέσων με οικονομικούς όρους είναι λίγο πριν απ' την πτώχευση και αυτό επισύρει ευθύνες για κάποιους που φοβούνται να το παραδεχθούν και να θέσουν το θέμα επί τάπητος. Οι προϋπολογισμοί της τρόικας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εκπαίδευσης του προσωπικού και συντήρησης του υλικού που διαθέτουν τα τρία όπλα. Το υλικό είναι καινούργιο, δεν έχει αποπληρωθεί ακόμη και η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να το κρατάει αναξιοποίητο.

Σύγκρουση με συμφέροντα

Η Νέα Δομή, εάν δεν περιλαμβάνει, θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει μείωση υλικού και προσωπικού σε τέτοιο ποσοστό που το εναπομείναν να είναι αξιόμαχο, επιχειρησιακά ικανό. Οι μειώσεις να γίνουν με πρόγραμμα και όχι με νούμερα που ένα πρωί θα δώσει η τρόικα. Η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα να λάβει σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που θα τη φέρουν σε σύγκρουση με συμφέροντα, γιατί στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν πραγματικά την ικανότητα να ανταποκριθούν σ' αυτές και οι εχθροί της πατρίδας μας γνωρίζουν την πραγματική ικανότητά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Στρατόπεδα
Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)
Ενοπλες δυνάμεις