Έντυπη Έκδοση

130.000 ΣΥΡΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ

«Βουλιάζει» η Τουρκία από τους πρόσφυγες

Επείγουσα βοήθεια χρειάζεται η Τουρκία για να αντιμετωπίσει το κύμα των 130.000 Σύρων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορά της μέσα σε λίγες μέρες, ενώ προχώρησε σε σταδιακό κλείσιμο των μεθοριακών της περασμάτων. Κούρδοι μαχητές σταμάτησαν την προέλαση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της κουρδικής πόλης Κομπάνι.

 Να μην αποκλείσουν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση του Ι.Κ. προτείνει στους Δυτικούς ο Τόνι Μπλερ. Την ίδια ώρα, η οργάνωση καλεί τους υποστηρικτές της να σκοτώσουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες των χωρών του διεθνούς συνασπισμού.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται αλλά η προέλαση του Ι.Κ. στα ανατολικά του Κομπάνι σταμάτησε» δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Συρίας. Το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα την επίθεση εναντίον του Κομπάνι, που είναι επίσης γνωστό ως Αϊν αλ-Αραμπ. Σύμφωνα με ακτιβιστές, έχουν φθάσει τις 150.000 οι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την περιοχή. Πολλοί απ' αυτούς έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τουρκία. «Ο αριθμός των Σύρων ξεπέρασε τις 130.000» και μπορεί να αυξηθεί, αν η επίθεση των τζιχαντιστών συνεχιστεί, δήλωσε στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα Σύρων που την κατέκλυσε, και είναι το μεγαλύτερο σε τόσο μικρό διάστημα από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011. Ακόμη και πριν από το «τσουνάμι» προσφύγων των τελευταίων ημερών, η Τουρκία αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει μια ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες μέσα στην τελευταία τριετία.

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 16 παιδιά σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τις αεροπορικές επιδρομές των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλιμπ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι χερσαίες δυνάμεις

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, ζήτησε χθες να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σταλούν χερσαίες δυνάμεις για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

«Δεν μπορούμε να ξεριζώσουμε αυτό τον εξτρεμισμό χωρίς να πάμε εκεί όπου εμφανίστηκε για να τον πολεμήσουμε» ανέφερε σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος που έχει δημιουργήσει.

Συμπλοκές στα τουρκικά σύνορα, όταν η Αγκυρα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα περάσματα Συμπλοκές στα τουρκικά σύνορα, όταν η Αγκυρα αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τα περάσματα Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να σκοτώσουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους πολίτες (κυρίως Γάλλους) των χωρών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση του Ι.Κ.

Απειλές

Το ακουστικό μήνυμα στα αραβικά, που συνοδεύεται από μεταφράσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα εβραϊκά, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κι εκτός της προτροπής περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες για να φέρουν οι υποστηρικτές του εις πέρας την αποστολή τους ακόμη και χωρίς στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη απειλή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μας διαβεβαίωσαν οι βελγικές αρχές» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Τζόναθαν Τοντ. Το σχόλιο αυτό αφορούσε πρόσφατα ρεπορτάζ μέσων μαζικής ενημέρωσης που ανέφεραν ότι το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένας από τους πιθανούς στόχους τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωπος του Ι.Κ. καλεί τους ισλαμιστές μαχητές στη Χερσόνησο του Σινά να κλιμακώσουν τις επιθέσεις κατά των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και «να συνεχίσουν τους αποκεφαλισμούς».

Από την άλλη πλευρά, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν κάλεσε τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, για να εμποδίσουν την προέλασή τους στο Αϊν αλ-Αραμπ, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της χώρας.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Τουρκία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος