Έντυπη Έκδοση

Μόσχα: Μπορεί να βοηθήσουμε κι εμείς στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Την πιθανότητα συνεργασίας με άλλες χώρες στη μάχη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους εξετάζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, συζητώντας με το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σχεδιάζοντας να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20.

Αυτή την ώρα και την ίδια αφορμή, δηλαδή την αντιμετώπιση του Ι.Κ., επέλεξε και το Ιράν για να εγκαινιάσει ένα νέο κεφάλαιο στη διπλωματία του και να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία. Η Τεχεράνη πάντως κινείται εκβιαστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ζητώντας ανταλλάγματα όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα για να προσφέρει τη συνεργασία της.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ετοιμάζεται για την επικείμενη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αυστραλία. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί εκκλήσεις προς τη φιλοξενούσα χώρα να εμποδίσει τη συμμετοχή του εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (της Ρωσίας) αντάλλαξαν απόψεις για ενδεχόμενες μορφές συνεργασίας με άλλους εταίρους επί ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η Μόσχα δεν έχει επισήμως απαντήσει στην αμερικανική πρόσκληση για τη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού προς αντιμετώπιση του Ι.Κ.

Το Ι.Κ. και η αντιμετώπισή του αποτέλεσαν τη βάση της πρώτης επαφής μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας από το 2013 και την εκλογή του προέδρου Χασάν Ρουχάνι. Η προσέγγιση έγινε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και άνοιξε ένα «νέο κεφάλαιο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας. Από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, το σιιτικό Ιράν και η συντηρητική σουνιτική Σαουδική Αραβία βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό για την επέκταση της επιρροής τους στη Μέση Ανατολή. Η απόσταση μεταξύ τους και η σύγκρουση έχει συχνά γίνει προφανής σε πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις όπως στη Συρία, στο Ιράκ, στον Λίβανο και αλλού.

Σε δηλώσεις του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ, μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν προτίθεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον του Ι.Κ., αλλά θα επιθυμούσε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην αντιμετώπιση της Τεχεράνης σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που διαθέτει και το οποίο αποτελεί μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις της με τις χώρες της Δύσης.

(Πηγές: Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ρωσία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος