Έντυπη Έκδοση

Ο ξενώνας της εκκλησίας έγινε τάφος για 84 ανθρώπους

Περισσότεροι από 110 άνθρωποι θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια ενός υπό κατασκευή ξενώνα της εκκλησίας της «Συναγωγής Ολων των Εθνών» στη Νιγηρία, ο οποίος κατέρρευσε την ώρα που γίνονταν εργασίες για την ανέγερση ακόμη δύο ορόφων.

Η εκκλησία ανήκει στον τηλεευαγγελικό Τ. Μπ. Τσόσουα, ο οποίος είναι γνωστός σε πολλές αφρικανικές χώρες για τις «θεραπευτικές» δυνάμεις του και τις «προφητείες» του. Η εκκλησία του έχει προσελκύσει χιλιάδες πιστούς, κυρίως χάρη στον ισχυρισμό του ότι ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν «ειδικές δυνάμεις» και μπορούν να θεραπεύσουν ανίατες ασθένειες, όπως το AIDS ή η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Αφρικής, περίπου 350 Νοτιοαφρικανοί πιστοί του «προφήτη» Τ. Μπ. Τζόσουα βρίσκονταν στο εσωτερικό της εκκλησίας την ώρα που το τριώροφο κτήριο κατέρρευσε. Υπολογίζεται ότι 84 από αυτούς είναι νεκροί, ενώ 26 Νοτιοαφρικανοί επέζησαν και επέστρεψαν στη χώρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάρρευση του τριώροφου κτηρίου μέλη της εκκλησίας εμπόδισαν τα σωστικά συνεργεία να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, με αποτέλεσμα οι αρχές της Νιγηρίας να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Για το λόγο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νοτίου Αφρικής ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφύγει νομικά εναντίον της εκκλησίας της «Συναγωγής Ολων των Εθνών», κατηγορώντας την για παρεμπόδιση των σωστικών συνεργείων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η εκκλησία και τα μέλη της ενδέχεται να φέρουν ποινική ευθύνη για το θάνατο ενός αριθμού Νοτιοαφρικανών οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί από τα ερείπια, αν τα σωστικά συνεργεία είχαν καταφέρει να κάνουν εγκαίρως τη δουλειά τους», τόνισε ο αρμόδιος για τα εξωτερικά ζητήματα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Στίβενς Μοκγκαλάπα.

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-AFP-REUTERS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Νιγηρία
Ματιές στον κόσμο