Έντυπη Έκδοση

Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΛΣ, ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον χόρεψε κανονικά

Με εύστοχο διπλωματικό τρόπο η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να ενδώσει στις πιέσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος την επισκέφθηκε, ουσιαστικά για να της ζητήσει να συναινέσει, ανεχόμενη η Γαλλία να παραβιάσει ακόμα μία φορά τον κανόνα της δημοσιονομικής αυστηρότητας που προβλέπει η Ε.Ε.

Ηταν το πρώτο επίσημο ταξίδι του Βαλς στη Γερμανία, οπότε έγινε δεκτός με όλες τις προβλεπόμενες τιμές. Στη Γαλλία αυτή η επίσκεψη διαφημίστηκε ως προσπάθεια να συμφιλιωθούν οι δύο διαφορετικοί άξονες Βερολίνου και Παρισιού ως προς το πώς θα έρθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Οι Γάλλοι, με δεδομένη την ανεργία τους, εμμένουν στις επενδύσεις, ενώ οι Γερμανοί, με δεδομένη την οικονομία τους, εμμένουν στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Ο Βαλς επέμεινε ότι στην Ευρώπη πρέπει να υπάρξει ένας νέος προσανατολισμός με δεδομένα τη ζητούμενη ανάπτυξη και τον υφιστάμενο πληθωρισμό. Το πόσο δύσκολη ήταν η αποστολή του Βαλς έγινε φανερό από τη δημόσια δήλωση του Χέρμπερτ Ρέουλ, προέδρου της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην Ευρωβουλή, ο οποίος είπε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξουν περισσότερες οικονομίες που δεν θα τηρήσουν το όριο του 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού τους, αυτό που ζητούσε ο Βαλς από τη Μέρκελ. Κάτι τέτοιο θα ήταν χαστούκι για τους Ελληνες και τους Πορτογάλους, είπε ο Ρέουλ.

Ο Βαλς περιέγραψε αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία και υποσχέθηκε ότι θα τηρηθούν. Η σιδηρά καγκελάριος, ωστόσο, δεν εκάμφθη. Δήλωσε πραγματικά εντυπωσιασμένη από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η γαλλική κυβέρνηση, αλλά παρέπεμψε τον Βαλς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν θέλει να πάρει ακόμα μία φορά εξαίρεση από το όριο του 3%.

«Ο Μανουέλ Βαλς παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και πιστεύω πως η Γαλλία θα λάβει έναν εντυπωσιακό αριθμό μέτρων», δήλωσε η καγκελάριος. «Βλέπω τις μεγάλες προσπάθειες και η αξιολόγησή τους έγκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε διπλωματικά. Ο Βαλς είχε νωρίτερα δηλώσει πως αποστολή του ήταν να «πείσει» τη Γερμανία ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις. «Η Γαλλία δεν είναι το άρρωστο παιδί της Ευρώπης», είχε δηλώσει. Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε από την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε επενδύσεις ώστε να ανακάμψει η οικονομία της περιφέρειας. Ωστόσο στην κοινή συνέντευξη των δύο πολιτικών, η Μέρκελ υποστήριξε πως υπάρχουν «πολλές δυνατότητες να δημιουργηθεί ανάπτυξη χωρίς επιπλέον χρήματα».

Ο Σαρκοζί

Η Γαλλία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και αυτήν ακριβώς εκμεταλλεύεται ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί για να εδραιώσει την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική σκηνή. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του, δήλωσε ότι θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και υποσχέθηκε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου έναν προς έναν. Ο Σαρκοζί επιδιώκει να αναλάβει την ηγεσία του γαλλικού δεξιού κόμματος UMP εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της πολιτικής του. Προσπάθησε κυρίως να καθησυχάσει εταιρείες και ψηφοφόρους.

(Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Γαλλία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις