Έντυπη Έκδοση

Σε θερμό κλίμα -λόγω θερμοκηπίου- η σύνοδος για το κλίμα

Η επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης αποτελεί το κύριο θέμα της ειδικής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή σχετικού διεθνούς συμφώνου στο τέλος του 2015, στο Παρίσι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έρχεται σε δύσκολη θέση λόγω της αδυναμίας των ΗΠΑ να επικυρώσουν ανάλογες συμφωνίες στο παρελθόν, ενώ τη διάσκεψη «χαιρέτισαν» δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε 159 χώρες του κόσμου.

Η σύνοδος συμπίπτει με εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature» και δείχνουν ότι οι εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνονται τόσο γρήγορα, ώστε η Γη αναμένεται να ξεπεράσει το κρίσιμο επίπεδο θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

Με δεδομένο ότι στο διάστημα αυτό πιθανόν η θερμοκρασία θα αυξηθεί περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδά της κατά την προ-βιομηχανική εποχή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα επισημάνει την ανάγκη μιας παγκόσμιας συμφωνίας δράσης για το κλίμα. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ, μάλιστα, τονίζει ότι, αν δεν αναληφθεί δράση, ο πλανήτης κινδυνεύει να αγγίξει τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, την πρωτιά κατέχει η Κίνα, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ. Αντίθετα, η Ε.Ε. αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη στον κόσμο όπου οι εκπομπές αερίων μειώθηκαν το 2013.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις «τολμηρές ανακοινώσεις» που προσδοκά από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ ο γ.γ. Μπαν Κι Μουν, αφού το Κογκρέσο έχει δείξει στο παρελθόν απροθυμία να νομοθετήσει για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων, αλλά και να επικυρώσει αντίστοιχες διεθνείς συμφωνίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος, που στην αρχή της θητείας του δήλωνε ότι όποιος μένει αδρανής «προδίδει τις μελλοντικές γενιές», προσπαθεί να πιέσει τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν «από τώρα έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 έναν φιλόδοξο εθνικό στόχο», καθώς και να πετύχει την υπογραφή του διεθνούς συμφώνου το 2015.

Ωστόσο, η Τζένιφερ Μόργκαν του World Resourses Institute υπογράμμισε ότι «πολιτικά, οποιαδήποτε διεθνής συμφωνία θα είναι δύσκολο να εγκριθεί στις ΗΠΑ», αφού περιορισμός των ρύπων σημαίνει μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και άλλα αντιαναπτυξιακά μέτρα.

Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και ο Ανότε Τονγκ, ο πρόεδρος του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού, Κιριμπάτι. Ο Τονγκ έχει ήδη αγοράσει γη στα νησιά Φίτζι και επιθυμεί να πραγματοποιήσει περισσότερες αγορές γης στο εξωτερικό, ώστε να προστατεύσει το λαό του από πιθανή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί να θέσει τις προϋποθέσεις για μια «μετανάστευση με αξιοπρέπεια» από τα νησιά. ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Παρκτορείο)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υπερθέρμανση του Πλανήτη
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Κλιματικές αλλαγές
Περιβάλλον & οικολογία
Συνέδρια