Έντυπη Έκδοση

Προεκλογικό ρουσφέτι βλέπουν οι πολίτες

«Και τους ημιυπαίθριους θα σας... τακτοποιήσουμε».

Ως προεκλογική παροχή -και λιγότερο ως εισπρακτικό μέτρο- εκλαμβάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους. Επίσης, τουλάχιστον οι δύο στους τρεις ισχυρίζονται ότι η «τακτοποίηση» θα φέρει ακόμη περισσότερη αυθαιρεσία στο μέλλον. Ερευνα του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας δείχνει ότι το 52% των ερωτηθέντων οσφραίνονται άρωμα εκλογών στο νομοσχέδιο των ημιυπαίθριων. Από τους υπόλοιπους, το 22% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ μόλις το 26% δεν βλέπει κομματικά κίνητρα πίσω από τη ρύθμιση.

Η έρευνα του τμήματος Στατιστικής, με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα Πανά, οδηγεί και σε άλλα χρήσιμα συμπεράσματα:

1. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι οι προεκλογικές χρονικές περίοδοι είναι πιο κατάλληλες για να προχωρήσει κάποιος σε αυθαίρετη κατασκευή.

2. Το 65% του δείγματος πιστεύει ότι η εκ των υστέρων νομιμοποίηση κάποιας αυθαίρετης κατασκευής (αυθαίρετο κτίσμα θεωρείται και ο κλειστός ημιυπαίθριος) αποτελεί ένα μέτρο που ευνοεί την αυθαιρεσία και ενισχύει τους πολίτες να προχωρούν σε νέα αυθαίρετα.

Πάντως, η έρευνα στέλνει και στην κυβέρνηση μηνύματα ενόψει της επικείμενης ρύθμισης. Οταν ερωτάται ο κόσμος αν είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως του 10-20% επί της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου προκειμένου να τον «τακτοποιήσει». Απαντά ως εξής:

* Ενας στους τρεις (ποσοστό 30,3%) λέει κατηγορηματικά όχι.

* Ποσοστό γύρω στο 13% κατατάσσεται στο «μάλλον όχι» ενώ δεν έχει αποφασίσει το 23,2% των ερωτηθέντων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει προσέλευση μεγαλύτερη του 40% κατά την εφαρμογή του μέτρου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ακόμη και αυτοί που θέλουν να πληρώσουν για να τακτοποιήσουν την παρανομία τους, δείχνουν κάποια ευαισθησία. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι το μέτρο της «τακτοποίησης» θα πρέπει να συνοδευτεί από σχετικό νόμο ο οποίος θα περιορίζει τις πιθανότητες να επαναληφθεί η αυθαιρεσία στο μέλλον.

Στην έρευνα, τέθηκε, τέλος, και το θέμα της ευθύνης. «Ποιος φταίει για το γεγονός ότι οι ημιυπαίθριοι ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια;». Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποποιούνται των ευθυνών τους:

* Το 24,5% ρίχνει το βάρος στην κυβέρνηση.

* Ποσοστό της τάξεως του 14,3% παραδέχεται ότι υπάρχει ευθύνη των πολιτών.

* Η πλειοψηφία, δηλαδή το 52,9%, βλέπει συνυπευθυνότητα κράτους και πολιτών.

* Το αξιοπερίεργο είναι ότι τους κατασκευαστές (οι οποίοι σε τελική ανάλυση βγάζουν και κέρδη από αυτή την ιστορία) τους θεωρεί υπεύθυνους μόλις το 8,3% των ερωτηθέντων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Για το ίδιο θέμα
Η κάλπη χτίζει τ΄αυθαίρετα