Έντυπη Έκδοση

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Χάος αμέτρητο στην ιδιωτική παιδεία»

Την άμεση επέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, για την κατάσταση που επικρατεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητεί η ΟΙΕΛΕ, η οποία υποστηρίζει πως ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η σχολική χρονιά, οι συνθήκες στην ιδιωτική εκπαίδευση εξακολουθούν να είναι χαώδεις. «Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, με αποτέλεσμα το χάος να επιτείνεται».

Επειτα από σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο ΝΣΚ, η γνωμοδότηση εξεδόθη (266/2014) και ενδέχεται να δίνει απαντήσεις σε σοβαρά εκκρεμή ζητήματα που απαιτούν την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε την παρακάτω επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί πότε θα δημοσιοποιηθεί η εν λόγω γνωμοδότηση και πότε θα ληφθούν μέτρα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για να διασφαλιστεί η νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στον αέρα

Χιλιάδες γονείς και μαθητές βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη στιγμή τη νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων και των ενδοσχολικών διαδικασιών των ιδιωτικών σχολείων. Οπως τονίζει η Ομοσπονδία: «Ουδείς ελέγχει απολύσεις και προσλήψεις, ουδείς δύναται να εποπτεύσει τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και τη νομιμότητα του προσωπικού τους, ουδείς εγγυάται τη νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων, ή των ενδοσχολικών διαδικασιών (βαθμολογίες, εξετάσεις) σ' αυτά. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, τελούν εν πλήρει συγχύσει, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς ισχύει.

»Γνωρίζουμε, από το Φ. 5/125967/Δ5/6-8-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, πως έχει εκδοθεί γνωμοδότηση (266/2014) του ΝΣΚ, η οποία ενδέχεται να ανταποκρίνεται σε σημαντικά ερωτήματα της διοίκησης για τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Επειδή πλέον τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς έχουμε ήδη μπει στο νέο σχολικό έτος, επειδή χιλιάδες τίτλοι σπουδών κινδυνεύουν να κριθούν άκυροι, και επειδή ναρκοθετούνται και οι Πανελλαδικές εξετάσεις από τη νόθευση ενδοσχολικών εξετάσεων και τίτλων, ζητούμε να πληροφορηθούμε πότε θα δημοσιοποιηθεί η εν λόγω γνωμοδότηση του ΝΣΚ και πότε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπει μια τάξη στο χάος και να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα».

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, ύστερα από τις καταγγελίες εκπροσώπου των κοινωνικών εταίρων στην Ε.Ε. για τους χιλιάδες παράνομους τίτλους που έχουν εκδοθεί και για το ζήτημα της διασφάλισης της νομιμότητας και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, η Κομισιόν ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παρανομίας και αδιαφάνειας.

«Η ώρα της αξιολόγησης της προσπάθειας της πολιτείας για να υπάρξει κάθαρση και αποκατάσταση της νομιμότητας στο χώρο αυτό έφτασε. Η Κομισιόν έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της διημερίδας του European Advisory Group for Education το ελληνικό ζήτημα. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα, έστω και την ύστατη ώρα, να αναγγείλει σειρά ενεργειών που θα αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι διατεθειμένη να επιβάλει τάξη στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων και της διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και της νομιμότητας των τίτλων που εκδίδουν ιδιωτικοί φορείς» τονίζει η ΟΙΕΛΕ.

**Η Ομοσπονδία συνεδριάζει σήμερα, έπειτα από όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα με το φλέγον ζήτημα της πιστοποίησης προσόντων στο χώρο των Η/Υ και των Ξένων Γλωσσών, με την αδυναμία της διοίκησης να εποπτεύσει την ιδιωτική εκπαίδευση, με την υπόθεση της πιθανής νόθευσης της διαδικασίας της Τράπεζας Θεμάτων και τις καταγγελίες γονέων μαθητών δημόσιων σχολείων για παραχάραξη ωρολόγιου προγράμματος και ενδοσχολικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ)
Ιδιωτική Εκπαίδευση
Παιδεία
Εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί/Καθηγητές