Έντυπη Έκδοση

ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ

Δεν είναι δα και εγκληματίες!

Οδηγίες προς τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις αδικημάτων φοροδιαφυγής και οφειλής βεβαιωμένων χρεών απευθύνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής. Χειροπέδες για τους φοροφυγάδες μόνον όταν αντιστέκονται και είναι ύποπτοι φυγής είναι το διά ταύτα της εγκυκλίου του, που κοινοποιείται στην ΕΛ.ΑΣ. και τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η υπόθεση 80χρονου οφειλέτη, ο οποίος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο με χειροπέδες, παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκε αυτοβούλως στις διωκτικές αρχές για να δικαστεί και η αναφορά διαμαρτυρίας της δικηγόρου του στον Αρειο Πάγο, έδωσε το έναυσμα στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό για τη σύνταξη της εγκυκλίου, η οποία επαναλαμβάνει τις θέσεις παλαιότερης που είχε εκδώσει ο ίδιος το 2011.

Ασύμβατη

Ο κ. Παντελής αποδοκιμάζει τη δέσμευση με χειροπέδες όσων φοροφυγάδων, είτε διότι βρίσκονται σε αδυναμία είτε οι υποθέσεις τους δεν είναι δεκτικές τακτοποίησης, εμφανίζονται οικεία βουλήσει στις αστυνομικές αρχές θέτοντας εαυτούς στη διάθεσή τους για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. «Είναι προφανές», τονίζει, «ότι εκλείπουν οι προϋποθέσεις που επιβάλλουν αλλά και διακαιολογούν τη δέσμευσή τους με χειροπέδες, αφού η αυτόβουλη εμφάνιση αποκλείει το χαρακτηρισμό τους ως υπόπτων φυγής και δεν είναι συμβατή με πράξεις αντίστασης».

Επικαλούμενος το Σύνταγμα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, σημειώνει ότι η σύλληψη σε περίπτωση αυτοφώρου πρέπει να ερμηνεύεται σε συνάρτηση με το ότι ο κανόνας είναι η προστασία της προσωπικής ελευθερίας και η στέρησή της, η εξαίρεση. Τα αρμόδια όργανα, προσθέτει, πρέπει να συμπεριφέρονται με κάθε δυνατή ευγένεια κατά τη σύλληψη, να μη μεταχειρίζονται βία, παρά μόνον όταν υπάρχει ανάγκη, να δεσμεύουν τον συλληφθέντα εάν αντιστέκεται ή είναι ύποπτος φυγής, να ενεργούν με σύνεση αποφεύγοντας τραχύτητα φράσεων και ενέργειες που βλάπτουν την τιμή, την υπόληψη και την αξιοπρέπειά του.

Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του εισαγγελείς, επισημαίνει ότι οφείλουν να ελέγχουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη δέσμευση όσων συλλαμβάνονται.

Ο κ. Παντελής κάνει λόγο για λελογισμένη χρήση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και προσθέτει ότι η αυτόφωρη διαδικασία και καταδίκη στα συγκεκριμένα αδικήματα (φοροδιαφυγή, μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο) δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσο για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων της πολιτείας.

Κάνοντας, τέλος, μια αποτίμηση της τριετούς εφαρμογής της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν.3943/2011) αναφέρει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών ανακαλούνται οι παραγγελίες αυτόφωρης διαδικασίας. Και αυτό διότι αυτοί που ειδοποιούνται για οικονομικές εκκρεμότητες, σπεύδουν υπό την απειλή σύλληψης να τακτοποιήσουν την οφειλή. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μετά τη ρύθμιση και καταβολή μιας ή δύο δόσεων οι ίδιοι λησμονούν τις υποχρεώσεις τους και επανέρχονται στο καθεστώς του οφειλέτη του Δημοσίου.

Σύλληψη

Μία γυναίκα 68 ετών συνελήφθη χθες στη Νέα Σμύρνη για μη καταβολή ατομικών χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 1.270.376,02 ευρώ. Επίσης στην Αθήνα αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν 69χρονο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο εταιρείας (ξενοδοχείου), για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 444.909,30 ευρώ. Και οι δύο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συλλήψεις/Προσαγωγές
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Φοροδιαφυγή