Έντυπη Έκδοση

Τα ιατρικά «θαύματα» σε συνέδριο στην Κρήτη

Ιατρικά «θαύματα» που καθημερινά γίνονται στα νοσοκομεία του Κεμπέκ του Καναδά σχετικά με την επιτυχή εφαρμογή προγράμματος εξωσωματικής γονιμοποίησης με εμβρυομεταφορά ενός μόνο εμβρύου, διότι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας και εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι η ύπαρξη πολύδυμων κυήσεων, παρουσιάστηκαν χθες στο Ηράκλειο, στο Συνέδριο της Μεσογειακής Εταιρείας Ιατρικής της Αναπαραγωγής με θέμα «Ιατρική της Αναπαραγωγής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο μίλησαν για τα σύγχρονα μοριακά δεδομένα για το σύνδρομο Down και ανέπτυξαν τις τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, τη διατήρηση της γονιμότητας μετά από γυναικολογικό καρκίνο και τη σύγχρονη αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου της μήτρας.

Το διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στην Κρήτη, τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογκής Εταιρείας, σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία του Κεμπέκ Καναδά (Association des Obstetriciens et Gynecoloques du Quebec, Canada, AOGQ). Το συνέδριο διοργάνωσε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης, ο οποίος ηγείται της Μεσογειακής Εταιρείας Ιατρικής της Αναπαραγωγής.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν όλα τα σύγχρονα δεδομένα στη μαιευτική και γυναικολογία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως η επίδραση του στρες στη γονιμότητα, η σύγχρονη αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης και της αδενομύωσης, τα πρωτόκολλα πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας και οι πρόσφατες εξελίξεις στις επανειλημμένες αποτυχίες εμφύτευσης και τις καθ' έξιν αποβολές. Σε αμφιλεγόμενα θέματα μαιευτικής και γυναικολογίας έγινε παρουσίαση «επιστημονικών αντιπαραθέσεων» ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες και αναπτύχθηκαν τα δεδομένα που συνηγορούν «υπέρ» και «κατά» της χειρουργικής αντιμετώπισης των ινομυωμάτων και της ενδομητρίωσης πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση από ειδικούς από όλο τον κόσμο.

Το Διεθνές MSRM Συνέδριο είχε βαρύνουσα σημασία για την εκπαίδευση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών και των παρευρισκομένων ιατρών και τα συμπεράσματα του συνεδρίου συνέβαλαν στην καλύτερη ενημέρωση των μαιευτήρων-γυναικολόγων και την καλύτερη παροχή υγείας στις ασθενείς τους.

Η Μεσογειακή Εταιρεία Ιατρικής της Αναπαραγωγής είναι μία δραστήρια επιστημονική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν μαιευτήρες - γυναικολόγοι με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και τη γυναικολογική ενδοκρινολογία από 16 χώρες της Μεσογείου. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η παροχή τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης (evidence-based) σε όλα τα αμφιλεγόμενα θέματα που αφορούν τη Μαιευτική και Γυναικολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Στο συνέδριο είχαν επιστημονικές ομιλίες πενήντα (50) πρωτοπόροι Ευρωπαίοι και Καναδοί επιστήμονες/καθηγητές Μαιευτικής & Γυναικολογίας από την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, το Μαυροβούνιο και την Κύπρο. Στο συνέδριο παραβρέθηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του καθηγητή Βασίλη Ταρλατζή, καθώς και καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας από το σύνολο των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Συνέδρια
Υγεία