Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Κυνηγητό στο Αιγαίο με δουλεμπόρους

Κυνηγητό στο Αιγαίο, την ώρα που γινόταν trafficking μεταναστών, έπαιζαν χθες Τούρκοι διακινητές με το Λιμενικό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά από σφαίρες δύο πρόσφυγες συριακής καταγωγής και ελαφρά ένας λιμενικός. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στις δύο ένοπλες συμπλοκές, το πρωί και το απόγευμα στα ανοιχτά της Καλύμνου, θύμιζαν γυρίσματα από ταινία του James Bond.

Το δουλεμπορικό, με εμφανή τα ίχνη από τις σφαίρες και το σκάφος του Λιμενικού από την προσπάθεια εμβολισμού του Το δουλεμπορικό, με εμφανή τα ίχνη από τις σφαίρες και το σκάφος του Λιμενικού από την προσπάθεια εμβολισμού του  Στη δεύτερη καταδίωξη ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες, μιας και ο διακινητής είχε μόλις αποβιβάσει τους μετανάστες από το σκάφος, το οποίο με σφαίρες ακινητοποίησε το Λιμενικό. Στην πρωινή συμπλοκή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι δραματική, μιας και ο διακινητής ήταν επιθετικός και το Λιμενικό άνοιξε πυρ, χωρίς να γνωρίζει ότι στο ταχύπλοο που καταδίωκε υπήρχαν και κρυμμένοι επιβάτες: δέκα μετανάστες συριακής και αφγανικής καταγωγής.

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, όταν το φουσκωτό του Λιμενικού βγήκε για την προγραμματισμένη περιπολία του. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού, «εντοπίστηκε ύποπτο ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος 7 μέτρων, να εισέρχεται σε όρμο της Ψερίμου και μετά από λίγα λεπτά να εξέρχεται με κατεύθυνση τα απέναντι τουρκικά παράλια». Οι άνδρες του Λιμενικού πλησίασαν και με συνεχείς προειδοποιήσεις και συριγμούς προσπάθησαν να πείσουν το διαχειριστή του σκάφους να σβήσει τη μηχανή. Ο ίδιος ήταν ο μόνος ορατός επιβάτης. Οι υπόλοιποι 13 (ένας εκ των οποίων συνεργός του) ήταν κρυμμένοι μέσα στην καμπίνα και κάτω από το καμπούνι, τον υπόστεγο χώρο που βρίσκεται στην πλώρη, ενώ άλλοι ήταν πεσμένοι στο κατάστρωμα.

Ελιγμοί

Ξαφνικά ο διακινητής ανεβάζει ταχύτητα, αρχίζει τους ελιγμούς και ξεκινά ένα κυνηγητό στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις περιγραφές που έκαναν οι άνδρες του Λιμενικού, ο χειριστής, που δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές, φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα έμπειρος, με αποτέλεσμα η καταδίωξη να θυμίζει χολιγουντιανή περιπέτεια. Κάποια στιγμή, λένε οι πληροφορίες, βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του φουσκωτού του Λιμενικού και προσπαθούσε να το βυθίσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ένας εκ των δύο ανδρών και ο δεύτερος να γλιτώσει από θαύμα.

Τότε ξεκίνησαν οι προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα -όπως, σύμφωνα με το Λιμενικό, επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο Τούρκος διακινητής του καταδιωκόμενου σκάφους όμως δεν το έβαζε κάτω, συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού και έτσι τα δύο στελέχη του Λιμενικού ξεκίνησαν να πυροβολούν τη μηχανή του ταχύπλοου.

Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν τους δύο διακινητές, εντόπισαν τους 12 μετανάστες και μετέφεραν τους τραυματίες στο νοσοκομείο της Καλύμνου για παροχή πρώτων βοηθειών. Στο στέλεχος του Λιμενικού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξήλθε του νοσοκομείου, ενώ από τους δύο πιο βαριά τραυματισμένους μετανάστες, ο ένας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο Super Puma στη Ρόδο και ο άλλος με C-130 σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Και δεύτερο

Το ίδιο απόγευμα, ένα φουσκωτό του Λιμενικού της Κω, έπειτα από πληροφορίες που παίρνει από στρατιωτικό παρατηρητήριο της περιοχής, εντοπίζει και δεύτερο ύποπτο ταχύπλοο σκάφος με έναν επιβάτη.

Κατευθυνόταν από την Ψέριμο στα τουρκικά παράλια. Επαναλήφθηκαν οι ίδιες σκηνές, ενώ η καταδίωξη έληξε με βολές στη μηχανή και σύλληψη του Τούρκου χειριστή του ταχύπλοου, που δήλωσε ότι μόλις είχε αποβιβάσει στην Ψέριμο παράνομους μετανάστες.

Για τα δύο περιστατικά το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημέρωσε άμεσα τον αρμόδιο εισαγγελέα της Κω και τον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά. Με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιου Αθανασόπουλου, στο σημείο έσπευσε από το πρωί ο περιφερειάρχης της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης, αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Αργυρίου, προκειμένου να συνδράμει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ διετάχθη και ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ- Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια Στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή αναφέρεται ότι ο ένας εκ των δύο τραυματισμένων μεταναστών είναι Σύρος πρόσφυγας και φέρει πολλαπλά τραύματα, νοσηλευόμενος στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου της Ρόδου: «Οι σφαίρες του Λιμενικού έστειλαν στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου της Ρόδου τον Μπιλάλ Μοχάμεντ του Ντάλο, πρόσφυγα από τη Συρία. Δέχτηκε ριπή από πυροβόλο όπλο λιμενικού και φέρει πολλαπλά τραύματα. Υπάρχει επίσης και δεύτερος τραυματίας από σφαίρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Κυκλώματα εμπορίας
Μετανάστες και πρόσφυγες
Λιμενικό Σώμα
Αστυνομικό ρεπορτάζ