Έντυπη Έκδοση

Γεύση από Μεσαίωνα στον Πύργο Θήρας

Ο Πύργος Θήρας είναι ένας πολύ ξεχωριστός γοτθικός πύργος στην Αθήνα, ο επονομαζόμενος και «Πύργος της Πατησίων». Πρόκειται για το μοναδικό νεογοτθικό κτήριο της Αθήνας, που ξαφνιάζει στην άλλοτε αρχοντική και σήμερα πολύπαθη πλατεία Αμερικής.

Στον αριθμό 54 της οδού Θήρας, ανάμεσα σε ακαλαίσθητες πολυκατοικίες, ο πύργος υψώνεται, με τις πολεμίστρες του και τα οικόσημά του, μέσα σ' έναν πυκνό, εγκαταλελειμμένο κήπο, που πλέον κατοικείται μόνο από γάτες. Στόχος είναι το 100 χρόνων αυτό μνημείο να αποκατασταθεί και να αναδειχθεί.

Για το λόγο αυτό η Monumenta (μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς), σε συνεργασία με την Ενωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά και το χώρο καθημερινού πολιτισμού «Θήρας 54», μας καλεί την Κυριακή (28/9, 6 μ.μ.) σε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση στον κήπο του πύργου: Η αφηγήτρια παραμυθιών Σάσα Βούλγαρη θα ζωντανέψει με την αφήγησή της ένα μεσαιωνικό θρύλο από την Ουαλία, η Γιούλη Βεντούρα θα μας μυήσει στο κατ' εξοχήν όργανο της παλαιάς μουσικής, το τσέμπαλο, ενώ αφετηρία της εκδήλωσης θα είναι ο Μεσαίωνας, με τη χορογραφία «Σε έναν ιππότη» της Σάντρας Βούλγαρη, η οποία βασίζεται στο ποίημά της «Επιστροφή στην Αβαλον». Μια προσφορά των τριών καλλιτέχνιδων στην Αθήνα των παρυφών του ιστορικού κέντρου και στον Πύργο Θήρας, που μπαίνει στο δεύτερο αιώνα ζωής κι ελπίζει σε καλύτερες μέρες...

Οι θεατές θα καθίσουν σε καρέκλες, μαξιλάρια, πεζούλια, και οι πιο τολμηροί στο χώμα! Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα
Αρχιτεκτονική
Αναπλάσεις/Ανακαινίσεις