Έντυπη Έκδοση

Οδηγός εκδηλώσεων

Βιβλίο

Μάργκαρετ Ατγουντ Μάργκαρετ Ατγουντ ** Η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Ατγουντ θα βρεθεί στην Αθήνα αύριο στις 19.00 και θα μιλήσει με το δημοσιογράφο Θανάση Λάλα για τις «Δυστοπίες και την ελληνική επιρροή πάνω σε αυτές», στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Επίσης την Πέμπτη στις 13.00, η βραβευμένη με Booker συγγραφέας θα βρεθεί στο Public στο Σύνταγμα, όπου θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της, ενώ την ίδια ημέρα στις 19.00, με την ιδιότητα της επίτιμης διδάκτορος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με τίτλο: The sybil in the bottle: greek mythology in my work.

* Στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα) παρουσιάζεται στις 20.00 το έργο του Κώστα Χατζηστεφάνου «Από τον Σολωμό στον Σεφέρη, Μελέτες για τη Νεοελληνική Λογοτεχνία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πάργα». Το βιβλίο περιλαμβάνει 24 μελέτες που αναφέρονται σε σημαντικές μορφές της λογοτεχνίας, της Ελλάδας και της Κύπρου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βόσκος και Φώτης Δημητρακόπουλος. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι εκπαιδευτικοί Πόλα Κιτρομηλίδου και Ελένη Χατζησωτηρίου.

** Στον Ιανό (Σταδίου 24) παρουσιάζεται στις 20.30 η ποιητική συλλογή «Η ένδοξη πέτρα» του Σταμάτη Πολενάκη. Θα μιλήσουν η Τιτίκα Δημητρούλια και η Ευγενία Κριτσέφσκαγια. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η ηθοποιός Ντομένικα Ρέγκου και ο ποιητής.

Μουσική

* Η Σοφία Κουρτίδου θα βρεθεί στις 21.00, στην Πλατεία Καλογήρων (Δάφνη), για μια συναυλία στο παλαίσιο του Φεστιβάλ «Δάφνη-Υμηττός Πολιτισμός 2014». Η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια θα ταξιδέψει το κοινό με επιλεγμένα τραγούδια διεθνούς ρεπερτορίου διασκευασμένα από την ίδια.

Σοφία Κουρτίδου Σοφία Κουρτίδου * Ο Αντώνης Μαρτσάκης θα βρεθεί στον Κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Πλάκα, Αθήνα), στις 20.30, για μια μουσική κρητική βραδιά με τίτλο «Τση χώρας και τση ρίζας». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παραδοσικά τραγούδια της Κρήτης συνοδεία μαντολίνου, λαούτου και βιολιού. Μαζί με τον Αντώνη Μαρτσάκη θα είναι ο Νικόλαος Μαρεντάκης, ο Κανάκης Κοζωνάκης και ο Φραγκίσκος Μπαλτζάκης.

Τέχνη

* Ο εικαστικός Στέφανος Τσιβόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» Ορέστης Ανδρεαδάκης συζητούν αύριο, ώρα 18.30, για τη σχέση των εικαστικών με τον κινηματογράφο στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του Τσιβόπουλου με τίτλο «Ιστορία Μηδέν», στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1).

* Η εικαστική ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, με τίτλο «Axis Mundi», φιλοξενείται στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2). Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 50 δημιουργίες και συμμετέχουν: η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου με έργα της και μια μεταλλική υπερμεγέθη κατασκευή, καθώς και οι φωτογράφοι Παγκράτης Παγκρατίδης και Τζοάννα Κανέλλου με ιδιαίτερες φωτογραφικές απόψεις. Η εικαστική έκθεση «Axis Mundi - Ενατένιση στις μητροπόλεις του κόσμου», όπως αναφέρει η επιμελήτρια Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικός Τέχνης, «αποτελεί πρόταση παρουσίασης αρχιτεκτονικών απόψεων του αστικού τοπίου μεγάλων σύγχρονων πόλεων, ανά τον κόσμο. Δημιουργική ζωγραφική έμπνευση και φωτογραφικές εικόνες, που πηγάζουν από τα ταξίδια στις πόλεις αυτές, αποδίδονται με κοινή πνευματική ματιά και με το προσωπικό ιδίωμα του εκάστοτε καλλιτέχνη. Συνειρμοί που δημιουργούνται από τα αρχιτεκτονικά επιβλητικά τοπία των μοντέρνων κτηρίων, με έμψυχη συμμετοχή αποσπασματικών απεικονίσεων προσώπων σε δημόσιους χώρους ή και εμβληματικών αντικειμένων για την εκάστοτε πόλη». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου.

«Axis Mundi» «Axis Mundi» * Εγκαινιάζεται το Dyad Project των Tatge & Steele στο metamatic:taf (Νορμανού 5, Μοναστηράκι). Ενα έργο δύο διεθνών καλλιτεχνών, της Alice Tatge και της Therese Steele, το οποίο εξετάζει σε μικρό/μακρό επίπεδο την πάλη που προκύπτει σε σχέσεις σεξουαλικότητας, βίας και εξουσίας. Περιλαμβάνει live performance, οπτικοακουστικό υλικό, workshops που πραγματεύονται την πολιτική της χειρονομίας και μία έντυπη έκδοση. Την έκθεση θα συνοδεύσει μία σειρά από έργα παρέμβασης (intervention based works) παρουσιάζοντας μία νέα μορφή workshop. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

* Το Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός) παρουσιάζει στις 20.00 την περφόρμανς MHTyHR/RHyTHM από τον Francesco Kiais, καθώς επίσης και έκθεση με performance video του καλλιτέχνη. Η περφόρμανς MHTyHR/RHyTHM εισάγεται ως η τρίτη θεματική εικόνα στο πλαίσιο του κύκλου «Ελπίδα/Λεπίδα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκδήλωση

* Στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζει workshop με αντικείμενο την ανεμπόδιστη πρόσβαση των θεατών στην κινηματογραφική τέχνη, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα) στις 18.30.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις