Έντυπη Έκδοση

Ο τυμβωρύχος έπεσε σε τοίχο;

Για πρώτη φορά στην ανασκαφή του τάφου της Αμφίπολης τα στοιχεία δείχνουν πως ίσως ο τυμβωρύχος να έπεσε σε τοίχο και να μη βρήκε τελικά τη σαρκοφάγο με το νεκρό και τα κτερίσματά του, αν υπάρχουν. Κι αυτό, γιατί ο τάφος είναι υπόγειος και αν κοίταξε από την τρύπα πλάτους 15 εκατοστών η οποία βρίσκεται σε μεγάλο ύψος κοντά στο τύμπανο του θόλου, δεν θα είδε παρά μόνο χώμα και δεν μπήκε στον κόπο να την ανοίξει περισσότερο.

Οι λεπτομέρειες στα ακροδάχτυλα και στον χιτώνα των Καρυατίδων δείχνουν πολύ καλή απομίμηση γλυπτών της κλασικής περιόδου Οι λεπτομέρειες στα ακροδάχτυλα και στον χιτώνα των Καρυατίδων δείχνουν πολύ καλή απομίμηση γλυπτών της κλασικής περιόδου Η μελέτη του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο δείχνει πως το άνοιγμα που οδηγεί σε κάποιους άλλους, πιθανόν, υπόγειους χώρους δεν βρίσκεται στο κέντρο του τοίχου, αλλά έκκεντρα προς τα αριστερά. Η επίχωση του τρίτου θαλάμου και η κακή κατάσταση διατήρησης του θόλου, που απαιτεί έργα στερέωσης, δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή την ανασκαφική έρευνα στο επίμαχο σημείο. Ετσι, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ποιος είναι ο τελευταίος θάλαμος του ιδιόρρυθμου αυτού τάφου.

Γεωφυσική έρευνα που είχε γίνει στο λόφο Καστά από την προηγούμενη έφορο Αμφίπολης Χάιδω Κουκούλη είχε δείξει πως ο στεγασμένος χώρος με καμάρα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ώς τώρα αποκαλυφθεί.

Οι ανασκαφείς δεν δηλώνουν τίποτα πέραν της ύπαρξης του μαρμάρινου θυρώματος που βρέθηκε όταν χειροκίνητο γεωτρύπανο έβγαζε δειγματοληπτικά «καρότα» για να διαπιστωθεί τι υπάρχει παρακάτω, καθώς φαινόταν πως το δάπεδο εκεί βυθιζόταν. Εξ αρχής αναρωτιούνταν αν στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου υπάρχει κλίμακα ή ράμπα που οδηγεί πιθανώς σε έναν άλλο χώρο. Από τις διατρήσεις με το γεωτρύπανο επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμησή τους ότι ο τρίτος θάλαμος έχει άλλες διαστάσεις -είναι υψηλότερος- από τους δύο προηγούμενους.

Τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει είναι πολλά. Στον επόμενο χώρο θα βρεθεί κάποιος άλλος θάλαμος; Θα αποκαλυφθεί μια κρύπτη ή κόγχη όπου θα είναι τοποθετημένος ο νεκρός; Ή θα συνεχίζεται η επαλληλία των θαλάμων υπογείως; Αν ισχύει η τελευταία εκδοχή ίσως να έχουμε μια πρώιμη εμφάνιση κατακομβών, χωρίς να σημαίνει ότι το ταφικό οικοδόμημα έχει καμία σχέση με τα χρόνια της λατρείας των πρώτων χριστιανών.

Κάθε στοιχείο, η παραμικρή λεπτομέρεια, μπορεί να δώσει στους ανασκαφείς ενδείξεις για την ιστορία και τη χρήση του χώρου. Αυτές τις μέρες πάντως θα τις αφιερώσουν, όπως λένε, σε αποχωματώσεις και υποστυλώσεις, ενώ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η συντήρηση των ευρημάτων έτσι ώστε να προλάβουν τις σκληρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ανατολική Μακεδονία το χειμώνα.

Και όσο εκείνοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μύρια προβλήματα που έχουν ανακύψει, βγήκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Πολιτισμού Κων. Τασούλας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο νεκρός του τύμβου Καστά πιθανότατα δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά πρόκειται «για ένα πρόσωπο αντίστοιχο ενός μνημείου αυτού του μεγαλείου». Η αντίδραση από το σκάμμα της Αμφίπολης έκανε τον υπουργό μέσα στην ημέρα να προβεί σε διορθωτική δήλωση. «Δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτό είπα κι όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο», ανέφερε αργότερα καλώντας το κοινό να απολαύσει τα μέχρι στιγμής αποκαλυφθέντα ευρήματα. Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το νέο πρόγραμμα της Λυρικής Σκηνής, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τίποτα για κανέναν. Από την πιο συναρπαστική έως οποιαδήποτε άλλη εκδοχή. Αυτά θα μας τα πει η σκαπάνη. Σας καλώ να κάνουμε την ίδια άσκηση υπομονής και να αφήσουμε την αρχαιολογική σκαπάνη να μιλήσει για τον ένοικο του μνημείου».

Μιλώντας και η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε: «Στην περίπτωση του συγκεκριμένου μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι όντως πρωτόγνωρα και είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία