Έντυπη Έκδοση

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΚΟΘ

Σε εναλλακτικούς χώρους μετά μουσικής

Βιομηχανίες, εργοστάσια, σχολεία, απομακρυσμένες συνοικίες της πόλης είναι οι νέοι χώροι όπου σκοπεύει να εμφανιστεί η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) μέσα στη σεζόν 2014-2015.

Στόχος της, να προσεγγίσει το κοινό, ανεξάρτητα από τις μουσικές πεποιθήσεις που αυτό μπορεί να έχει. «Για μένα οι εναλλακτικοί χώροι δεν αποτελούν ταμπού», δήλωσε χθες ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Γιώργος Βράνος, ο οποίος έχει να επιδείξει όχι μόνο πολυετείς μουσικές σπουδές και εμπειρία από τη διεύθυνση ορχηστρών στο Μόναχο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, αλλά και διδακτική εμπειρία, καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια είναι καθηγητής στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Αλλωστε τις προθέσεις του τις έκανε σαφείς τόσο με την ιδιαίτερα επιτυχημένη υπαίθρια συναυλία της ΚΟΘ στην πλατεία Αριστοτέλους, στις αρχές του μήνα, όσο και με τη συναυλία που δόθηκε σε έναν από τους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης.

«Στη χώρα μας δεν έχουμε "αγορά" κλασικής μουσικής, αλλά μπορούμε να τη δημιουργήσουμε προσεγγίζοντας το κοινό, ανεξαρτήτως των μουσικών του κατευθύνσεων», δήλωσε χθες ο Γ. Βρανός, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο «τιμόνι» της ΚΟΘ. Και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός του κόσμου που έδωσε το «παρών» στη συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους, αλλά και σ' αυτήν στο σταθμό του Μετρό, απέδειξε ότι ο κόσμος θέλει τη μουσική.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η ΚΟΘ να εμφανίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν είναι δυνατόν τα δύο κοσμήματα της πόλης -ΚΟΘ και Μέγαρο Μουσικής- να είναι χωριστά».

Η ΚΟΘ, όπως και πολλοί οργανισμοί του υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα συρρίκνωση της κρατικής της επιχορήγησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών (ΕΤΟΣ) της ΚΟΘ, Κωνσταντίνο Ζέρβα, από 1.770.000 ευρώ το 2009, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε φέτος στα 450.000 ευρώ. Παρ' όλ' αυτά όμως, πρόσθεσε, σημειώθηκε αύξηση των θεατών, του αριθμού των εισιτηρίων, της συμμετοχής νέων και φοιτητών στις συναυλίες και της συμμετοχή μαθητών στις γενικές πρόβες, τις οποίες το 2013 παρακολούθησαν περίπου 3.000 μαθητές.

Μεταξύ άλλων συναυλιών, η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει μουσικά έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, θα δώσει συναυλία με τίτλο «Χατζιδάκις & Friends», με έργα Χατζιδάκι, Βιβάλντι και Μότσαρτ, θα συμμετάσχει στο «Thessaloniki Piano Festival» με την ερμηνεία των πέντε κοντσέρτων του Μπετόβεν, θα δώσει τη συναυλία για τα «150 χρόνια του Richard Strauss», μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία (με έργα Χάιντν και χριστουγεννιάτικα τραγούδια) στο Αθλητικό Κέντρο της ΧΑΝΘ και την πρωτοχρονιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από τον Οκτώβριο επαναφέρει τις συναυλίες μουσικής δωματίου «Κυριακάτικα πρωινά».

Οι τιμές των εισιτηρίων για τις συναυλίες της ΚΟΘ ορίστηκαν στα 18 ευρώ (πλατεία), 9 ευρώ (εξώστης-θεωρεία) και 5 ευρώ (φοιτητικά, μαθητικά), ενώ με σημαντική έκπτωση γύρω στο 50% θα δοθεί στην προαγορά εισιτηρίων για συνολικά πέντε συναυλίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεργασίες/Προγραμματα
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ)
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Μουσική