Έντυπη Έκδοση

Πληρώνουμε ακριβά την απουσία μέτρων

Πολύ ακριβά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης.

Αιτία, η ιδιομορφία της ελληνικής αγοράς (μεγάλη έκθεση σε κλάδους που πλήττονται, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το εμπόριο) αλλά και η απουσία ικανών μέτρων στήριξης της εργασίας και του εισοδήματος των πολιτών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (ΑΕΠ) κατά 1% προκαλεί μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 1,2% στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. των 27 κρατών, μετά την Ισπανία (1,7% μείωση για κάθε 1% επιβράδυνση του ΑΕΠ), την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία.

Στον αντίποδα, η Γερμανία είναι το πλέον «προφυλαγμένο» κράτος, αφού το «κόστος» σε θέσεις απασχόλησης είναι μόνο 0,3% για κάθε 1% οικονομικής επιβράδυνσης. Στην ίδια θέση βρίσκονται πολλές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ο λόγος είναι, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα πολύ λίγα μέτρα που έχουμε λάβει για τη στήριξη της απασχόλησης (στα θετικά μας είναι η... ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2008 και οι επιδοτούμενες δράσεις επανακατάρτισης προσωπικού και στήριξης της εισόδου στην αγορά εργασίας).

Τι δεν έχει κάνει η Ελλάδα; Δεν έχει μειώσει το κόστος εργασίας (εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών) εν αντιθέσει με 17 από τα 27 συνολικά κράτη-μέλη.

Επίσης, δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης της αγοραστικής δύναμης, σε αντίθεση με 18 κράτη-μέλη, μείωσης των επιπτώσεων της κρίσης στους πολίτες (13 χώρες πήραν μέτρα), στήριξης της εκπαίδευσης (7 κράτη) και προσαρμογής στους κανόνες της ευελιξίας στην αγορά εργασίας (μόνο 4 χώρες έχουν διευκολύνει παρόμοια καθεστώτα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση