Έντυπη Έκδοση

ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

Πολυμήχανο το ΙΤΕ Κρήτης

«Σάρωσε» τα βραβεία το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) Κρήτης στην Ταϊβάν.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τέσσερα βραβεία απέσπασε για τα τρία πρωτοποριακά διαδραστικά συστήματα που παρουσίασε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ (ΙΠ-ΙΤΕ), καθώς και το έντονο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και μέσων μαζικής ενημέρωσης από την Ασία, στη διεθνή έκθεση καινοτομίας INST 2014 - 2014 Taipei International Invention Show & Technomart (http://www.inventaipei. com.tw/en_US/index.html) στην Ταϊβάν.

Στην έκθεση αυτή, περισσότεροι από 600 εκθέτες από 22 χώρες παρουσίασαν πάνω από 2.000 εφευρέσεις και καινοτόμα προϊόντα από όλον τον κόσμο. Η ελληνική αποστολή στην Ταϊβάν, στην οποία συμμετείχαν και άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας, τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής, γενικός γραμματέας, Χρήστος Βασιλάκος:

«Οι στόχοι μας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς πρώτη φορά η χώρα μας συμμετείχε οργανωμένα σε μια τέτοια εκδήλωση εξωστρέφειας και κατάφερε να αποσπάσει 3 τιμητικές διακρίσεις από την Ταϊβάν, την Κορέα και το Κατάρ.

Καινοτόμες εφαρμογές

»Επιπλέον, οι καινοτόμες εφαρμογές που παρουσίασαν τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα απέσπασαν 1 πλατινένιο, 4 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια και μια τιμητική διάκριση.

»Ειδικότερα, το ΙΤΕ απέσπασε 3 μετάλλια και ένα βραβείο, αποδεικνύοντας την πρωτοπορία του Ιδρύματος, παγκοσμίως, στον τομέα της πληροφορικής. Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής για τη συμμετοχή τους και να συγχαρώ τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν για τις μεγάλες τιμητικές διακρίσεις που έφεραν στη χώρα μας και απέδειξαν άλλη μια φορά το άριστο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε».

Το σύστημα Interactive Wall κέρδισε την ανώτατη διάκριση (Πλατινένιο Βραβείο - Platinum Award), τα Interactive Documents το Χρυσό Μετάλλιο (Gold Medal) και το iEat το Ασημένιο Μετάλλιο (Silver Medal), καθώς και το βραβείο της Ταϊλάνδης για την καλύτερη διεθνή εφεύρεση (Thailand Award for Best International Invention). Τα συστήματα αυτά αποτελούν εφαρμοσμένα αποτελέσματα του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΠ-ΙΤΕ (http://www.ics. forth.gr/ami).

Το σύστημα Interactive Wall υποστηρίζει παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προβολή προϊόντων και υπηρεσιών (advergaming). Οι παίκτες χρησιμοποιούν για τον έλεγχο του παιχνιδιού μια εικονική σκιά, η οποία ακολουθεί τις κινήσεις του σώματός τους, ενώ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού φωτογραφίζονται σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων, στο πλαίσιο της συνεργασίας Creative Crete του ΙΠ-ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ έχει αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς και πόλο έλξης σε πληθώρα εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το σύστημα Interactive Documents επαυξάνει με ψηφιακό τρόπο έντυπα (όπως βιβλία, φυλλάδια, χάρτες) όταν αυτά τοποθετηθούν πάνω σε μια κοινή επιφάνεια (π.χ. ένα ξύλινο τραπέζι). Οι αναγνώστες/χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το χαρτί απλά επιλέγοντας με το δάχτυλό τους σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να ανακαλύψουν επιπλέον σχετική πολυμεσική πληροφορία (φωτογραφίες, βίντεο κλπ.). Το σημαντικό είναι ότι η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στην επιφάνεια ή στα έντυπα, με αποτέλεσμα το σύστημα να αποτελεί ιδανικό εργαλείο αποτελεσματικής πληροφόρησης, μετατρέποντας ένα απλό έντυπο σε έξυπνο διαδραστικό μέσο. Το συγκεκριμένο σύστημα είχε βραβευτεί και τον Μάρτιο του 2014 στη Διεθνή Εκθεση ΙΤΒ, μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς επαγγελματικές εκθέσεις στον τομέα του τουρισμού, στο Βερολίνο.

Διαδραστικό τραπέζι

Το σύστημα iEat υλοποιεί ένα διαδραστικό τραπέζι εστιατορίου το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες, υποστηρίζοντας επιλογή και παραγγελία φαγητών, ψυχαγωγία, δημιουργικότητα και εξατομίκευση, μέσα από φυσική αλληλεπίδραση με το ίδιο το τραπέζι, καθώς και με τα αντικείμενα που τοποθετούνται στην επιφάνειά του. Οι πελάτες μπορούν να δουν μια ψηφιακή απεικόνιση των διαθέσιμων εδεσμάτων μέσα στο πιάτο τους, πριν ακόμα το παραγγείλουν, ενώ με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού μαρκαδόρου να ολοκληρώσουν την παραγγελία τους. Επίσης, μπορούν να επιλέξουν ψηφιακό τραπεζομάντιλο, να ζωγραφίσουν πάνω στο τραπέζι και να «ανεβάσουν» τις δημιουργίες τους στο Facebook και το Twitter, αλλά και να παίξουν παιχνίδια στα οποία συμμετέχουν ακόμη και τα πιάτα. Η ψηφιακή επαύξηση επιτυγχάνεται δίχως να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο τραπέζι ή στα αντικείμενα που τοποθετούνται πάνω σε αυτό.

Λίγες μέρες πριν από την έκθεση στην Ταϊβάν, το σύστημα Interactive Documents παρουσιάστηκε στην 79η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, προσελκύοντας πληθώρα επισκεπτών, ενώ το σύστημα Interactive Wall ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για την Εκθεση Κρουαζιέρας στο κοινό περίπτερο των Λιμένων Ηρακλείου και Χανίων, κλέβοντας τις εντυπώσεις.

Τα τρία βραβευμένα συστήματα ανήκουν σε μια νέα γενιά διαδραστικών συστημάτων που έχει αναπτύξει το ΙΠ-ΙΤΕ, η οποία περιλαμβάνει πολλά ώριμα προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα και με απτά αποτελέσματα από ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κρήτη
Βραβεία/Απονομές
Καινοτομίες/Ιδέες
Σχολές/Πανεπιστήμια
Τεχνολογία/Εφαρμογές