Έντυπη Έκδοση

ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ

Σε «χορό» Ρίχτερ

Το «θηρίο» του σεισμικού ρήγματος του Κορινθιακού Κόλπου βρυχάται τις τελευταίες ώρες, με σεισμούς μεσαίου μεγέθους που εκδηλώνονται στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου, σκορπίζοντας ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο-ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάση Γκανά, στην περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού υπάρχει μια σεισμική έξαρση τα τελευταία 24ωρα.

«Στο συγκεκριμένο χώρο είχαμε 4 σεισμικές δονήσεις σε χρονικό διάστημα 2 ημερών. Στις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σεισμικότητα στην περιοχή, με ένα σεισμό μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, την ίδια ημέρα το απόγευμα είχαμε ένα σεισμό με μέγεθος 4 Ρίχτερ και την Κυριακή είχαμε ακόμη δύο σεισμούς στην ίδια περιοχή, μεγέθους 4 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ» λέει στην «Ε» ο κ. Γκανάς και προσθέτει:

«Η συγκεκριμένη είναι μία από τις πλέον πολύπλοκες περιοχές από άποψη τεκτονικής δομής. Εκεί τελειώνει η τάφρος του Κορινθιακού και ξεκινάει ο Πατραϊκός Κόλπος, που και σε αυτόν υπάρχει τάφρος με σημαντικά ενεργά ρήγματα. Βορειότερα, δε, έχουμε και το βύθισμα της Τριχωνίδας. Οπότε η Ναύπακτος βρίσκεται ουσιαστικά σε μια περιοχή-κλειδί, όπου συχνά έχουμε μεγάλη σεισμικότητα. Ολοι αυτοί οι σεισμοί ήταν υποθαλάσσιοι».

Ο κ. Γκανάς, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τις μετρήσεις των σεισμογράφων, εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι σεισμοί εντάσσονται στην εκδήλωση του φαινομένου μιας «σμηνοσειράς σεισμών» και γι' αυτό -όπως λέει- περιμένουμε να υπάρξουν αρκετές σεισμικές δονήσεις ακόμη, με αυτά τα μεσαία μεγέθη, της τάξης του 3 έως 4 Ρίχτερ. Για την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου ο κ. Γκανάς είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, καθώς εκεί η εικόνα των σεισμικών ρηγμάτων είναι πολύπλοκη και το ιστορικό της περιοχής βεβαρημένο...

«Δεν μπορούμε όμως σε καμιά περίπτωση να είμαστε καθησυχαστικοί μιλώντας γι' αυτή την περιοχή, διότι στην περιοχή δυτικά του Κορινθιακού Κόλπου τα πράγματα είναι πολύπλοκα και μπορεί να υπάρξει ένας μεγάλος σεισμός. Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη παραμόρφωση, ασκούνται μεγάλες δυνάμεις και ο φλοιός της Γης ανοίγει και εκτείνεται πολύ γρήγορα. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα μια προσοχή όταν αναφερόμαστε σε αυτή την περιοχή. Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι στην ουσία ένα μεγάλο ρήγμα που τέμνει 120 χλμ. το φλοιό της Γης με διεύθυνση από Ανατολή προς Δύση.

»Αυτό είναι σε όλους τους επιστήμονες γνωστό, όπως επίσης γνωστό είναι ότι εκεί μπορεί να εκδηλωθούν μεγάλοι σεισμοί της τάξης των 7 Ρίχτερ. Ομως κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα συμβεί αυτό, οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να ανησυχούμε από τη στιγμή που λαμβάνονται μέτρα πρόληψης, ενημέρωσης, προστασίας και χτίζουμε τις κατασκευές με το νέο αντισεισμικό κανονισμό» τονίζει ο κ. Γκανάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Σεισμοί