Έντυπη Έκδοση

ΣΠΕΙΡΑ ΕΞΑΠΑΤΟΥΣΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑΞΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η εγγύηση για τη μίσθωση ήταν απάτη

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που εξαπατούσε οδηγούς ταξί και αυτοκινητιστές, εξαρθρώθηκε χθες από την Αστυνομία. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 μέλη της σπείρας, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία για άλλα 34, εκ των οποίων τα 24 παραμένουν ασύλληπτα.

 Οι συλληφθέντες είναι όλοι ημεδαποί, εκ των οποίων τρεις γυναίκες, ηλικίας 39, 49 και 24 ετών και τέσσερις άνδρες, ηλικίας 66, 48, 33 και 47 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 21 περιπτώσεις απάτης στην Αττική και άλλες 45 σε επαρχιακές πόλεις σχεδόν ολόκληρης της Ελλάδας. Το συνολικό κέρδος για τους δράστες υπερέβη τα 110.000 ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση συνεστήθη στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014. Τα μέλη της ενεργούσαν από κοινού, με διαφορετική όμως σύνθεση κάθε φορά, εξαπατώντας πολίτες. Η σπείρα διέθετε ιεραρχική δομή με διασυνδέσεις στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα ενώ τα μέλη της κατείχαν διακριτούς ρόλους.

Ο τρόπος δράσης της ήταν συγκεκριμένος, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, οι δράστες επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με αυτοκινητιστές-οδηγούς ταξί, τους οποίους εντόπιζαν είτε απευθείας είτε μέσω διαφόρων φορέων, σε ολόκληρη την επικράτεια και συστήνονταν σαν άτομα επιφανούς κοινωνικής θέσης όπως υπάλληλοι υπουργείων ή καθηγητές πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια, ανέφεραν στα θύματα ότι επιθυμούν να μισθώσουν τα οχήματά τους για τη μετακίνηση δήθεν επίσημων προσώπων ή αξιωματούχων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε διάφορα μέρη, όπου υποτίθεται είχαν προγραμματιστεί επίσημες ή ιδιωτικές εκδηλώσεις. Ωστόσο, για να προχωρήσουν στη συνεργασία αυτή, ζητούσαν από τους παθόντες να καταβάλουν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 1.500 έως 1.800 ευρώ, με το πρόσχημα της εγγύησης για την τήρηση των όρων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής αρχηγός της σπείρας ήταν ο 66χρονος, ενώ ο 48χρονος ήταν υπεύθυνος για την τηλεφωνική επικοινωνία με τα θύματα. Επίσης ο 66χρονος μαζί με τη 44χρονη στρατολογούσαν νέους συνεργάτες, πολλοί από τους οποίους ήταν άστεγοι ή επαίτες και τους έπειθαν να γίνονται οι παραπάνω καταθέσεις σε δικούς τους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έναντι αμοιβής.

Οι απάτες

Από τις συνολικά 66 περιπτώσεις απάτης ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:

* Στις 3-2-2014, στην Κέρκυρα, αποσπάστηκαν 1.500 ευρώ από οδηγό ταξί ως εγγύηση μίσθωσης του αυτοκινήτου του για μεταφορά μελών επιτροπής της Ε.Ε.

* Στις 13-2-2014, στην Ηγουμενίτσα, δύο οδηγοί ταξί κατέθεσαν 1.800 ευρώ ο καθένας ως εγγύηση μίσθωσης οχήματος για μεταφορά υποτιθέμενων μελών του διπλωματικού σώματος.

* Στις 19-2-2014, στον Βόλο, οδηγός ταξί εξαπατήθηκε πιστεύοντας ότι θα μεταφέρει μέλη των προξενείων Ολλανδίας και Γερμανίας, χάνοντας 1.800 ευρώ.

* Στις 28-5-2014, στη Νιγρίτα, αποσπάστηκαν 1.800 ευρώ από οδηγό ταξί ως εγγύηση για μεταφορά δήθεν καθηγητών πανεπιστημίου.

* Στις 5-6-2014, στην Κατερίνη, αυτοκινητιστής έχασε 1.800 ευρώ ως υποτιθέμενη εγγύηση για μεταφορά υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

* Στις 26-6-2014, στον Γέρακα Αττικής, δύο οδηγοί ταξί έχασαν 1.800 ευρώ ο καθένας που κατατέθηκαν ως εγγύηση για τη μεταφορά υποτιθέμενων Ελληνο-αμερικανών ιερέων.

* Στις 22-7-2014, στο Ελληνικό Αττικής, αποσπάστηκαν από οδηγό ταξί 1.800 ευρώ ως εγγύηση για μεταφορά δήθεν γιατρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υείας.

Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής των δραστών και σε άλλες περιπτώσεις απάτης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Συγκοινωνίες-Μεταφορές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συλλήψεις/Προσαγωγές
Κυκλώματα εμπορίας
Διαφθορά