Έντυπη Έκδοση

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014 ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ «ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ, ΜΕΤΑ...

Προς κατάργηση και ο νόμος Κατσέλη

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σαρωτικών αλλαγών, ακόμη και της κατάργησης του νόμου Κατσέλη, άφησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης (!) Νίκος Δένδιας.

Με συνεχή δημοσιεύματά της η «Ε» έχει προειδοποιήσει για τη μεθοδική (ή μήπως μεθοδευμένη) αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, με στόχο την τελική άρση του τελευταίου... εμποδίου για την υφαρπαγή και της πρώτης, κύριας κατοικίας.

Κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη των δανειστών, σταθερό τελεσίγραφο προς την Αθήνα εδώ και δύο χρόνια.

Η συγκυβέρνηση πήρε ανάσα για ένα χρόνο, αλλά το τέλος του 2014 πλησιάζει και μαζί έρχεται -όπως όλα δείχνουν- η άρση προστασίας και για την πρώτη, κύρια κατοικία.

Η περίπτωση της Κύπρου, ο εκβιασμός της Λευκωσίας από τους δανειστές με την αναβολή εκταμίευσης μιας εκ των δόσεων εάν δεν «συναινέσει» τελικά στην πίεση για την εκχώρηση της κύριας κατοικίας, είναι ενδεικτική και τιμωρητική συνάμα.

Τελευταίο οχυρό για την κυβέρνηση η πρώτη κατοικία, σημείωνε η «Ε» στις 14 Σεπτεμβρίου, προς κατάσχεση και της πρώτης κατοικίας, επανερχόταν στις 15 του μήνα, με σαφή πλέον στόχευση την αρπαγή και της ιδιωτικής περιουσίας (όπως κατέγραφε από τις 31.8) μετά την υποθήκευση και δήμευση της δημόσιας και του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Το εκρηκτικό μείγμα των «κόκκινων δανείων» (οι δηλώσεις των ίδιων των υπουργών για άνω των 80 δισ. ευρώ είναι οι αισιόδοξες εκτιμήσεις), που ενδεχομένως να μην καλύπτεται επαρκώς από τις προβλέψεις που έχουν λάβει οι τραπεζίτες, μόνο με 2-3 τρόπους μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμο. Είτε με γενναίο «κούρεμα» των ιδιωτικών βαρών, των υποχρεώσεων των δανειοληπτών, είτε με γενναία ρύθμιση είτε με κάλυψη του κενού μέσω υποχρεωτικών κατασχέσεων-πλειστηριασμών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης (!) Νίκος Δένδιας, σε σχετική ερώτηση (του euro2day) εάν είναι στις σκέψεις η κατάργηση του νόμου Κατσέλη από το 2016, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «...δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση (σ.σ.: ο νόμος Κατσέλη ήταν ένα από αυτά τα νομοθετήματα)».

Για να συμπληρώσει πως «...έχουμε μία ολιστική (sic) αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από κει και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Ελληνας πολίτης, που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος, πρέπει να προστατευθεί».

Οπως σημείωνε παράγων φορέα προστασίας των δανειοληπτών, η συγκυβέρνηση ακολουθεί μία μεθοδική τακτική διολίσθησης από την αρχική θέση της για το αδιαπραγμάτευτο της πρώτης, κύριας κατοικίας, κάτι που έχει ξεκινήσει επί θητείας Κωστή Χατζηδάκη και συνεχίζεται επί των ημερών Νίκου Δένδια.

Οσο και να ακολουθεί την τακτική της... στρουθοκαμήλου η συγκυβέρνηση, η πραγματικότητα που επιβάλλουν οι δανειστές είναι αμείλικτη με τον κάθε υπουργό Ανάπτυξης (!) ανήμπορο επί της ουσίας να προασπίσει τα συμφέροντα των δανειοληπτών.

Και το ενδιαφέρον... με τις τράπεζες, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, θεσμικά απούσες από την όλη υπόθεση.

Απλοί θεατές τόσο οι τραπεζίτες όσο και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στο θέμα της «βόμβας» της πρώτης κατοικίας, τη στιγμή που και η συγκυβέρνηση αγωνίζεται να κερδίσει χρόνο, να αποφύγει το «σκάσιμό» της την περίοδο πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Θέματα καταναλωτή
Τράπεζες
Δάνεια
Ακίνητα & κτηματαγορά
Προστασία Καταναλωτών