Έντυπη Έκδοση

Βήχει η Ευρώπη, κρυολογεί η ελληνική βιομηχανία

Αυτά που δήλωσε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με την εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης, συνέπεσαν με δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο της εγχώριας βιομηχανίας, η ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών της οποίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο σε 0,4%, έναντι αύξησης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Οπως δήλωσε ο Ντράγκι: «Η ανεπίτρεπτα υψηλή ανεργία και η συνεχιζόμενη αδύναμη πιστωτική επέκταση αναμένεται να κάμψουν την ισχύ της ανάκαμψης. Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να μειώσουν την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον». Πρόσθεσε, δε, πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τα κράτη-μέλη είναι απαραίτητες για να στηρίξουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ενώ η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει νέα μη συμβατικά μέτρα και παρακολουθεί στενά τα ρίσκα στις προοπτικές του πληθωρισμού.

Λίγες μέρες πριν από τις δηλώσεις Ντράγκι, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε τη σημαντική αυτή επιβράδυνση του τζίρου της ελληνικής βιομηχανίας σε 0,4%, η οποία στο πεδίο της μεταποίησης ήταν ακόμη μεγαλύτερη (αύξηση 0,2% έναντι 13% στον τομέα ορυχείων-λατομείων), με τη σημαντικότερη αύξηση να καταγράφουν οι κλάδοι χημικών προϊόντων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Μάλιστα, στη διάρκεια του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013-Ιουλίου 2014, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Αυγούστου 2012-Ιουλίου 2013, η μείωση έφθασε το 4,4%, έναντι μείωσης 1,0% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δώδεκα μηνών.

Το ενδιαφέρον στην εξέλιξη αυτή του τζίρου της ελληνικής βιομηχανίας είναι ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 0,4% το μήνα Ιούλιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2013, οφείλεται στις αντίστοιχες μεταβολές της εγχώριας και ξένης αγοράς, που όμως στην περίπτωση της εγχώριας αγοράς σημειώνεται αύξηση κατά 2,7%, ενώ στην περίπτωση της εξωτερικής αγοράς έχουμε μείωση κατά 2,9%, με αύξηση τζίρου ορυχείων-λατομείων κατά 30% και μείωση τζίρου μεταποίησης κατά 3,4% (στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: ποτών, ειδών ένδυσης, μη μεταλλικών ορυκτών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού).

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί πως η μείωση του τζίρου εξωτερικής αγοράς στη βιομηχανία κατά 2,9% το μήνα Ιούλιο 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2013, οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του κύκλου εργασιών της εκτός Ευρωζώνης εξωτερικής αγοράς κατά 5,8%, αφού ο τζίρος της εξωτερικής αγοράς Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,1%.

Από τα παραπάνω είναι προφανές πως η εκτός Ευρωζώνης μείωση του τζίρου της ελληνικής βιομηχανίας επηρεάστηκε από την υψηλή ισοτιμία του ευρώ τον Ιούλιο. Ομως το τι θα ακολουθήσει από πλευράς ζήτησης για την εγχώρια βιομχανική δραστηριότητα, εάν εξασθενήσει περισσότερο η ευρωπαϊκή οικονομία, είναι μία απειλή που δεν πρέπει να υποτιμούμε

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Ευρωζώνη
Βιομηχανία
Ευρωπαϊκή Ένωση