Έντυπη Έκδοση

Φως για τους επιλαχόντες νέους αγρότες, μετά το μαστίγιο του ΕΝΦΙΑ

Μαύρα κι άσπρα νέα για τους παραγωγούς, μετά την καταιγίδα του ΕΝΦΙΑ.

Με το βραχνά του πακέτου Χατζηγάκη υπό μάλης, ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ, να παλεύεται στο Ευρωδικαστήριο, έστω για να «σπάσει» και να μην πληρωθούν όλα τα κομμάτια, και την ιστορία του ρωσικού εμπάργκο να έχει φέρει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στο χώρο των εξαγωγών, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα 194 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να διευρυνθεί σε 11.116 δικαιούχους, αντί για 8.000-8.500, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Ουσιαστικά είναι το τρίτο καλό νέο, μετά το ξεμπλοκάρισμα στο Ταμείο Αλιείας το καλοκαίρι και τις τροπολογίες για τους συνεταιρισμούς, που είχαν κολλήσει.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τα φρούτα και τα λαχανικά και της ανεύρεσης νέων αγορών και της υπογραφής των σχετικών συμφώνων παραμένει σε εκκρεμότητα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς αλλά και στους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων.

194 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ενισχύσεις ύψους 194.329.500 ευρώ για μια πενταετία θα λάβουν 11.116 παραγωγοί ώς 40 ετών, οι οποίοι εντάσσονται στο καινούργιο πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών». Το σημαντικό είναι ότι αυτή τη φορά μπήκαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης Νέων Γεωργών -με σπρώξιμο και της Ειδικής Γραμματείας υπό τον Δημήτρη Ιατρίδη- και οι επιλαχόντες.

Το γεγονός αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγροτική οικονομία και τονωτική ένεση ανάπτυξης στην ύπαιθρο, εφ' όσον βέβαια υπάρξει εξορθολογισμός στον ΕΝΦΙΑ κι από το υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, για τους 3.224 επιλαχόντες διασφαλίστηκε ποσόν της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ, ώστε οι εντασσόμενοι να ανέλθουν στους 11.116 δικαιούχους με 194,39 εκατ. ευρώ συνολικό ποσόν ενίσχυσης στο πρόγραμμα.

Οι πρώτες πληρωμές θα καλύπτουν το 70% της συνολικής ενίσχυσης (πριμ πρώτης εγκατάστασης) με στόχο να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά, της τάξης των 136 εκατ. ευρώ, μέσα στο 2014. Οι δύο επόμενες δόσεις (15% η καθεμία) θα καταβληθούν μέσα στην πενταετία, όπως προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία, εφ' όσον φυσικά τηρηθούν οι δεσμεύσεις του προγράμματος από τους αγρότες.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, σύμφωνα με το οποίο έχουν προβλεφθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νέων Αγροτών και ήδη γίνεται προσπάθεια ώστε οι νέες προκηρύξεις ν' αρχίσουν να ανακοινώνονται από το 2015.

Οι περισσότεροι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών είναι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή αυτή τη στιγμή, ενώ μόλις 51 εντάχθηκαν από την Αττική, παρ' ότι άλλοτε η περιοχή δεν επιδοτούνταν και ήταν ζητούμενο.

Πάντως, ες αύριον τα σπουδαία για το ροδάκινο, ενώ στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας τις επόμενες ημέρες είναι να συζητηθούν εκ νέου τα θέματα που προέκυψαν με το ρωσικό εμπάργκο. Ο κ. Καρασμάνης παραδέχθηκε ότι στα μέτρα που πάρθηκαν από την Κομισιόν η αποσυμφόρηση της αγοράς δεν έγινε την περίοδο της κρίσης, όπως έπρεπε -από τους 10.000 τόνους πάρθηκαν μέτρα για 3.100 τόνους ροδάκινων-νεκταρινιών. Ενώ σημείωσε ότι είναι σε συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, γιατί οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να κατάσχονται από τον ΟΓΑ, λόγω του σχετικού κοινοτικού κανονισμού.

Υποστήριξε ότι γίνονται προσπάθειες για το θέμα πρωτοκόλλου συνεργασίας για Κίνα, Ινδία σε συνεργασία και με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας και σημείωσε ότι υπάρχουν πράγματα στα σκαριά. Για το θέμα της ευλογιάς στον Εβρο ανέφερε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα υπάρξουν εξελίξεις, ενώ τόνισε ότι στηρίζει τους παραγωγούς στο ζήτημα της τιμής του γάλακτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Νέοι Αγρότες