Έντυπη Έκδοση

ΤΑ HEDGE FUNDS ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ * ΑΓΝΩΣΤΟΙ Χ Η ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ STRESS TEST

Τραπεζική βουτιά διαρκείας στο Χ.Α.

Με νέες σημαντικές απώλειες έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 1.133 μονάδες (-1,36%). «Βαρίδι» για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ξένα χαρτοφυλάκια επανήλθαν -μετά το διάλειμμα της Παρασκευής- με ρευστοποιήσεις σε μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.

 Σε ακόμη μία συνεδρίαση οι συναλλαγές στις 4 μετοχές ξεπέρασαν το 50% του συνολικού τζίρου, καθώς διακινήθηκαν 15,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της ΕΤΕ, στη Euroabnk 15,9, στην Πειραιώς 12,9 και άλλα 9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τις συνεχιζόμενες πωλήσεις των ξένων στην αύξηση του ρίσκου του Χ.Α. την... προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει (και) η χρηματιστηριακή αγορά και στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στους περισσότερους τομείς της πραγματικής οικονομίας και του εγχώριου επιχειρείν.

Οπως σημειώνουν, η άνοδος των τραπεζών, που στηρίχθηκε από τα κάθε λογής ξένα χαρτοφυλάκια -προβάλλοντας το... success story της συγκυβέρνησης- και χρηματοδοτήθηκε από τις αυξήσεις κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών στις αρχές καλοκαιριού, έχει γυρίσει εις βάρος της αγοράς, από τη στιγμή που οι ξένοι συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Σημειώνεται πως στις αρχές Ιουνίου με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ (επιφυλακτική για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών) σημειώθηκαν οι πρώτες ρευστοποιήσεις θέσεων. Επρόκειτο για πωλήσεις κυρίως hedge funds, που είχαν συμμετάσχει από χαμηλότερες τιμές στην αύξηση κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών και στα επίπεδα των 190-195 μονάδων του τραπεζικού δείκτη μετρούσαν διψήφιες υπεραξίες.

Μέχρι τα 3,10 ευρώ

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εκείνη την περίοδο η μετοχή της ΕΤΕ είχε φτάσει μέχρι τα 3,10 ευρώ, δηλαδή 0,90 ευρώ/μετοχή υψηλότερα από της αύξησης κεφαλαίου. Εως τα 2 ευρώ είχε αντιδράσει η μετοχή της Πειραιώς (σ.σ.: συνεδρίαση της 10ης.6) όταν η τιμή της αύξησης ήταν στο 1,70 ευρώ.

Ανάλογες αποκλίσεις στην τιμή (με αυτήν των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου) είχε διαμορφωθεί και για τις Alpha Bank, Eurobank.

Την έκθεση του ΔΝΤ ακολούθησαν οι πρώτες πωλήσεις μετοχών ξένων hedge funds, για να συνεχιστούν μέχρι σήμερα.

Συνέπεια αυτών, η σημαντική υποχώρηση του κλαδικού δείκτη, η επιβάρυνση του κλίματος μεταξύ των ξένων επενδυτικών κύκλων και η δραστική μείωση της συμμετοχής τους σε νέες αγορές.

Είναι δε ενδεικτικό πως οι πωλήσεις συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά το Road Show στο Λονδίνο και κόντρα στις θριαμβικές δηλώσεις των επικεφαλής του Χ.Α., Σωκράτη Λαζαρίδη, και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνου Μποτόπουλου.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πωλήσεις εντάθηκαν χθες, με τους πωλητές να μην επηρεάζονται από την απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει το Χ.Α. στην κατηγορία των αναπτυγμένων.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, με τους πωλητές να υπερτερούν, καθώς, πέραν της πολιτικής αβεβαιότητας που «σκιάζει» το χρηματιστήριο, περιμένουν τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ σε περίπου ένα μήνα.

Παράλληλα η σπουδή της Εθνικής να προχωρήσει σε διάθεση ποσοστού της Finansbank (έως 40%) ενισχύει την εκτίμηση των χρηματιστηριακών παραγόντων πως κάποιες από τις 4 συστημικές τράπεζες χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

Αυτό όμως που «καίει» τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία, είναι πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να διαδραματίσει το λειτουργικό ρόλο του, να χρηματοδοτήσει την οικονομία, την κοινωνία, αδυνατώντας να στηρίξει τις επιχειρήσεις, γεγονός που άλλωστε παραδέχτηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Επενδυτικές τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Τράπεζες