Ηλεκτρονική Έκδοση

Μεγαλο-μαγειρέματα στην Τράπεζα Κύπρου

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καλεί το ΔΣ σε παραίτηση, η οποία θα πρέπει να ισχύσει από την ημερομηνία της επερχόμενης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας. Στο μεταξύ, χθες υποβλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση του Γουίλμπουρ Ρος για συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι το ΔΣ πρέπει να συγκληθεί τάχιστα, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» και δημοσιεύματα εφημερίδων, η κ. Γιωρκάτζη στην επιστολή της καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο ενδιάμεσο διάστημα να αποφύγουν την λήψη αποφάσεων, που αφορούν θέματα στρατηγικής, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία τετελεσμένων, τα οποία, όπως προσθέτει, ήταν ορθό να τύχουν χειρισμού από το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Στο μεταξύ, χθες υποβλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα αίτηση του Γουίλμπουρ Ρος για συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόκειται για τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος κάλυψε με 416 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου και κατέχει περίπου το 19% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να είναι λιγότερα από 13. Το ΔΣ της τράπεζας αριθμεί ήδη 14 και ως εκ τούτου η Διοικητής, αναφέρει ότι η αίτηση Ρος δεν μπορεί να εξεταστεί. Ο κ. Ρος, που βρίσκεται στην Κύπρο δικαιούται να διεκδικήσει εκλογή στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επικαλείται, επίσης, τη διαφοροποίηση της μετοχικής δομής της Τράπεζας μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και αναφέρει ότι «θεωρεί πρέπον αλλά και επιβεβλημένο, από απόψεως εφαρμογής σωστής εταιρικής διακυβέρνησης να δοθεί η ευκαιρία σε όλους του μετόχους να επιλέξουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Τράπεζες
Τράπεζα Κύπρου
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Κύπρος