Έντυπη Έκδοση

Η άλλη όψη μιας συμφωνίας μαμούθ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΘΕΝΑΡΑ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ FORTIS ΣΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΝΡ PARIBAS

Γεγονός, επιτέλους, η μεγαλύτερη, με κριτήριο τις καταθέσεις, τράπεζα της ευρωζώνης: με την επωνυμία ΒΝΡ Paribas-Fortis, που φανερώνει και τις δυο του συνιστώσες, τη γαλλική και την ολλανδοβελγική, ο νέος κολοσσός προέκυψε όταν η πρώτη εξαγόρασε το 75% της δεύτερης.

Ο τοκετός ήταν επώδυνος και η κυοφορία μετατράπηκε σε ένα σκληρό παζάρι, που κράτησε εφτά μήνες και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όταν το deal της χρονιάς για τον τραπεζικό κλάδο στη Γηραιά Ηπειρο εγκρίθηκε ουσιαστικά από τους βέλγους και τους ολλανδούς μετόχους σε χωριστές γενικές συνελεύσεις.

Απομένει να εξουδετερωθεί η μέχρις εσχάτων αντίσταση, που με δικαστικούς αγώνες θα εξακολουθεί να προβάλλει για μερικούς ακόμη μήνες μια ομάδα μικρομετόχων της ολλανδοβελγικής τράπεζας, της Fortis, που διασώζεται μόνο επειδή την καταβροχθίζει η απρόσβλητη από τοξικούς τίτλους γαλλική ΒΝΡ Paribas. Για να χρυσωθεί το πικρό χάπι που είναι για τους Ολλανδοβέλγους η απώλεια ενός δικού τους τραπεζικού μεγαθηρίου, ο πρώτος πρόεδρος της νέας τράπεζας θα είναι Βέλγος.

Επίσης, όπερ και κυριότερο, η ΒΝΡ Paribas ανέλαβε την υποχρέωση να μην κάνει απολύσεις αλλά να προτιμήσει τις εσωτερικές ανακατατάξεις/μεταθέσεις προσωπικού.

Ο νέος όμιλος, που η λιανική τραπεζική θα αντιπροσωπεύει το 60% της δραστηριότητάς του, θα αριθμεί 17 εκατομμύρια πελάτες στον κόσμο, από τους οποίους τα 112 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2008 οι δυο συνιστώσες του διαχειρίζονταν κεφάλαια 660 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΒΝΡ Paribas, παρ' όλη την κρίση, είχε κέρδη πρώτου τριμήνου 1,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερα από όσο υπολόγιζε.

Με παρουσία σε 85 χώρες, ο νέος όμιλος θα απασχολεί μια στρατιά από 200.000 υπαλλήλους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Επενδυτικές τράπεζες