Έντυπη Έκδοση

Σε Ι.Χ. και τουρίστες αναζητά σωσίβιο ο Θαπατέρο

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 39,5% ΣΤΟ 62%

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ πακέτο μέτρων στις αρχές της εβδομάδας, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιδότηση της αγοράς νέου αυτοκινήτου και την ενίσχυση του τουρισμού.

Απώτερος στόχος, όπως είπε ο Θαπατέρο, η απεξάρτηση της χώρας από τον κατασκευαστικό κλάδο, που υπήρξε η ατμομηχανή της ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν την επιδότηση με 2.000 ευρώ της αγοράς νέων αυτοκινήτων. Χίλια ευρώ θα βάλουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα άλλα 1.000 ευρώ (500+500) θα προέλθουν από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές. Ο ισπανικός κλάδος αυτοκινήτου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, αλλά καταλαμβάνει λιγότερο από το 10% του ισπανικού ΑΕΠ. Προβλέπεται επίσης να δοθούν 600 εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις για την τουριστική βιομηχανία που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς κλάδους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προωθείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2011 για τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν Ισπανούς με εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ τον χρόνο. Το μέτρο αποσκοπεί στο να βάλει τέλος στην κερδοσκοπία με τα ακίνητα, που ήταν η βασική πηγή της κρίσης.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει από πέρυσι δύο πακέτα για την τόνωση της οικονομίας, συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ. Παρά τις προσπάθειες όμως οι επιδόσεις της οικονομίας είναι απογοητευτικές. Η ανεργία αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Εχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο και έχει φθάσει στο 17,4% και οι εκτιμήσεις της Ε.Ε. και άλλων οργανισμών κάνουν λόγο για αύξηση πάνω από 20% το 2010, με τον αριθμό των ανέργων να φθάνει στα 5 εκατομμύρια. Πέρυσι χάθηκαν 1,8 εκατ. θέσεις εργασίας. Αρκετοί πολίτες καταφεύγουν στα συσσίτια για να μπορέσουν να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Ο αριθμός των Ισπανών που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του αυξήθηκε κατά 26%, στα 2,7 εκατ. φέτος, σε σχέση με τους πρώτους τέσσερις μήνες πέρυσι. Την ίδια περίοδο 232.000 επιχειρήσεις έχουν προστεθεί στη λίστα των κακοπληρωτών, αύξηση 67%. Οι πτωχεύσεις έτρεξαν με ρυθμό 44% το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Η ανάπτυξη της χώρας στηρίχτηκε την προηγούμενη δεκαετία στη φούσκα των ακινήτων και στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, χάρη στην οποία μειώθηκε η υψηλή ανεργία που ταλαιπωρούσε παλαιότερα τη χώρα και η οποία τώρα ξανά επιστρέφει. Το ένα τρίτο, το 35% των εργαζομένων στην Ισπανία, την εποχή της ανάπτυξης αφορούσε θέσεις μερικής απασχόλησης και ήταν το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Τα τελευταία 14 χρόνια είχαν δημιουργηθεί στην Ισπανία 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας, κυρίως ανειδίκευτων ξένων μεταναστών στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ακόμη και αν καταφέρει να τιθασεύσει την ύφεση και την υψηλή ανεργία, όμως, η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τριπλασιασμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος, που θα φθάσει στο 9,8% το 2010, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 39,5% πέρυσι στο 62% φέτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Ισπανία