Ηλεκτρονική Έκδοση

ΒΑΛΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ύφεση

Χαμηλό 9μηνου στη βιομηχανική παραγωγή - Δίνη από την περιφέρεια στον πυρήνα

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών κατρακύλησε η δραστηριότητα τόσο στον κλάδο μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, προκαλώντας ρίγη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και στις κορυφές των Βρυξελλών και του Βερολίνου, την ώρα που ο Σαμαράς συναντιέται με τη Μέρκελ αναζητώντας “πλάτη” στο φόντο του υπέρογκου χρέους. Mέσα χάλι, αλλά κι έξω δράμα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 50,5 μονάδες από τις 50,7 μονάδες τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες από τις 53,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει λόγο για 53 μονάδες.

Χαμηλό 9μηνου στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης Χαμηλό 9μηνου στη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε στις 52,3 μονάδες από τις 52,5 και σε σχέση με τις εκτιμήσεις που τον τοποθετούσαν στις 52,4 μονάδες.

Η Markit λέει πως με βάση αυτά τα στοιχεία η ανάπτυξη στην ευρωζώνη δεν πρόκειται να ξεπεράσει το οριακό 0,3% στο τρίτο τρίμηνο που τρέχει, με τη Γερμανία να “φρενάρει” και τη Γαλλία σε διαρκή στασιμότητα, οδηγώντας -μαζί με την παραπαίουσα οικονομία της Ιταλίας- την ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, μια και η κρίση απλώνεται ανοιχτά πλέον από την περιφέρεια στον πυρήνα του ευρώ.

Κάτω βόλτα στη Γαλλιά Κάτω βόλτα στη Γαλλιά «Η δημοσκόπηση σκιαγραφεί μια εικόνα συνεχιζόμενης δυσφορίας στην οικονομία της Ευρωζώνης», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της Markit.

Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια Γερμανία: Κατρακυλούν οι επενδύσεις, στομώνουν τα εργοστάσια «Οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται, καθώς οι επιχειρήσεις μάχονται για πελάτες, γεγονός που αναπόφευκτα θα ενισχύσει τις ανησυχίες για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί περαιτέρω κατά το τέταρτο τρίμηνο».

Υποχωρούν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Βιομηχανία
Για το ίδιο θέμα
Καμιά χαλάρωση το μήνυμα του Ντράγκι