Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκία: Άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα σχολεία

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση της χρήσης ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) στα σχολεία, επιτρέποντας έτσι στα κορίτσια από την πέμπτη δημοτικού, από τα 10 τους χρόνια κι έπειτα, να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Η κυβέρνηση του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ, έχει ήδη άρει την απαγόρευση της χρήσης θρησκευτικών συμβόλων για τις φοιτήτριες πανεπιστημίου και τις γυναίκες οι οποίες εργάζονται στο δημόσιο.
 
«Οι μαθήτριές μας αδημονούσαν για την άρση της απαγόρευσης», δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Μπουλέντ Αρίντς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ύστερα από τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
 
«Από την πέμπτη δημοτικού, η κάθε μαθήτρια μπορεί να ασκεί το δικαίωμα αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Νάμπι Αβτσί, σύμφωνα με το CNN Türk.
 
Η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση της χρήσης χιτζάμπ στον δημόσιο τομέα και στα κρατικά πανεπιστήμια το 2013, ύστερα από χρόνια πιέσεων από τους υποστηρικτές της. Η απαγόρευση εθεωρείτο παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, ακόμη κι από Τούρκους οπαδούς του κοσμικού κράτους.
 
Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερης αναθεώρησης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει τον διπλασιασμό του αριθμού των θρησκευτικών σχολείων στη χώρα την τελευταία πενταετία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία