Έντυπη Έκδοση

Σκληρά παζάρια για να βοηθηθούν από το ΔΝΤ

ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«ΠΕΔΙΟ δόξης λαμπρό» ανοίγεται μπροστά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα Βαλκάνια.

Τα κράτη της περιοχής σπεύδουν για βοήθεια και το ΔΝΤ είναι απασχολημένο με το να ξανανοίγει γραφεία που είχαν κλείσει πρόσφατα. Βοήθεια δίνεται αλλά υπό όρους και υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται συγκεκριμένα αιτήματά του που σχετίζονται με σκληρή λιτότητα, πάγωμα των μισθών (σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση), την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις άμεσες ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

**Στη Σερβία αναθεωρήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για φέτος (ο βασικός όρος που έθεσε το ΔΝΤ), προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα χρήματα του δανείου συνολικού ύψους 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από την αναστολή των αυξήσεων των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα παγώσει κάθε αύξηση -ή προσαρμογή στον πληθωρισμό- στις συντάξεις που εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Οι επιχορηγήσεις προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις επίσης θα υποστούν σημαντικές περικοπές, παρά τις διαμαρτυρίες από τις υπανάπτυκτες περιοχές της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε ήδη σημαντική πτώση στη βιομηχανική παραγωγή και σε άλλους τομείς, προξενώντας ποικίλες εκτιμήσεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3% με 8% το 2009.

Η περίπτωση του Κοσόβου

Αλλον έναν «πονοκέφαλο» για τη Σερβία αποτελεί η είσοδος του Κοσόβου προσφάτως στο ΔΝΤ, ενώ αναμένεται και η ένταξή του στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα δρομολογήσει την πρόσβαση του Κοσόβου στα δανειοδοτικά-αναπτυξιακά πακέτα του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προκειμένου να δρομολογηθεί η οικονομική ανάπτυξή του, στο πρότυπο των οικονομιών δυτικού τύπου.

**Αλλο ένα «εύθραυστο κράτος», η Βοσνία, περιμένει τη σειρά της στο ΔΝΤ, το οποίο αποφάσισε να της χορηγήσει δάνειο ύψους 1,52 δισ. δολαρίων. Για να το πάρει πρέπει να ξεκινήσει μία σειρά από δομικές δημοσιονομικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

**Η Βουλγαρία βρίσκεται στον προθάλαμο του ΔΝΤ, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες. Η δραματική μείωση των ξένων επενδύσεων και τα ελλιπή έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι -τουλάχιστον προσωρινά- η εποχή της μεγάλης ανάπτυξης παρήλθε. Οι προγνώσεις των εμπειρογνωμόνων είναι αρκετά απαισιόδοξες - μηδενική οικονομική άνοδος για το 2009, γρήγορη αύξηση των απλήρωτων πιστώσεων, αύξηση της ανεργίας και υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings εκτιμά ότι η Βουλγαρία παραμένει βαθιά εκτεθειμένη στη συνεχιζόμενη παγκόσμια κρίση και αναπόφευκτα ένα πακέτο στήριξης του ΔΝΤ θα αντισταθμίσει την έλλειψη εισροής επενδύσεων, ενώ θα δώσει περιθώριο για τη μακροοικονομική προσαρμογή.

**Για τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας, που υπήρξε το θεμέλιο για την οικονομική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων στη Ρουμανία, το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 17,1 δισ. δολαρίων. Ποσό ύψους 6,6 δισ. δολαρίων είναι άμεσα διαθέσιμο, ενώ το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί σε δόσεις, που υπόκεινται σε τριμηνιαίες αναθεωρήσεις. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου παραδέχθηκε πως είναι αναγκαίος ο ξένος δανεισμός, τον οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ζώνη ασφαλείας».

Στη Ρουμανία, ωστόσο, έχουν λόγους να αισιοδοξούν καθώς εκτός του δανείου ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο δίμηνο του 2009. Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα ανήλθαν σε 1,374 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 38% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2008. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ξένες επενδύσεις -κυρίως από Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γερμανία και Κίνα- το 2009 θα φθάσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς Οργανισμοί