Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε επιστολή προς τον ουκρανό πρόεδρο

Νέα αυστηρή προειδοποίηση Πούτιν στην Ουκρανία

Για περιορισμό της πρόσβασης της Ουκρανίας σε ζωτικής σημασίας ρωσικές αγορές εάν το Κίεβο εφαρμόσει οποιοδήποτε σκέλος της εμπορικής συμφωνίας σύνδεσης που έχει συνάψει με την Ε.Ε, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε επιστολή του προς τον ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο που αποκαλύπτει το Reuters.

Στην επιστολή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισημαίνει ότι θα πυροδοτήσει άμεση απάντηση της Μόσχας ακόμα και η αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας της Ουκρανίας, με στόχο την προετοιμασία για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε.
 
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μόνο οι συστημικές τροποποιήσεις της Συμφωνίας Σύνδεσης, που θα λαμβάνουν υπόψη το πλήρες εύρος των κινδύνων για τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Ουκρανίας και ολόκληρης της ρωσικής οικονομίας, θα επιτρέψουν να διατηρήσουμε την υπάρχουσα εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα της Ουκρανίας» έγραψε ο Βλ. Πούτιν στην επιστολή, με ημερομηνία 17η Σεπτεμβρίου.
 
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη λήψη αντιμέτρων, όμως ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε υπογράψει διάταγμα που περιορίζει την πρόσβαση των ουκρανών εξαγωγέων στη Ρωσία.
 
Η ενδεχόμενη αύξηση των ρωσικών δασμών θα μπορούσε να ισοδυναμεί με ζημίες ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως για την Ουκρανία, που εξάγει κυρίως χάλυβα, άνθρακα, χημικά και σιτηρά στη Ρωσία, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ουκρανία
Ευρωπαϊκή Ένωση