Έντυπη Έκδοση

Πακτωλός χρημάτων σε πηγάδι δίχως πάτο

Δάνειο-μαμούθ 45 δισ. δολάρια για την τουρκική οικονομία, που συρρικνώνεται

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το ΔΝΤ αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ήδη επί της αρχής και επί των όρων έκτακτου δανείου-μαμούθ ύψους 45 δισ. δολαρίων. Το νέο αυτό δάνειο αποτελεί ουσιαστικά αναπροσαρμογή παλαιότερου δανείου 10 δισ. δολαρίων που είχε λάβει η Τουρκία από τον διεθνή οργανισμό και το οποίο έληξε τον Δεκέμβριο του 2008.

Η είδηση της κατ' αρχήν συμφωνίας με το ΔΝΤ ανανέωσε τις προσδοκίες των χρηματαγορών παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση εδώ και μήνες διατείνεται ότι «ολοκληρώνεται η συμφωνία από στιγμή σε στιγμή», με αποτέλεσμα να εντείνεται η απογοήτευση σε επενδυτές και στην επιχειρηματική κοινότητα στην Τουρκία. Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας για να εφαρμοστεί απαρεγκλίτως πρόγραμμα λιτότητας. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για αυξήσεις στον αχανή τομέα των δημόσιων υπαλλήλων, που ήλπιζαν ότι θα ισοσταθμίσουν στοιχειωδώς τις απώλειες για τα εισοδήματά τους από την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις για την ανεπαρκή ανταπόκριση στην οικονομική κρίση και η κάποτε ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό μέχρι το τέλος του 2009.

Η οικονομική σταθεροποίηση, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτεί το ΔΝΤ, αποτελεί καθοριστικό βήμα στην περαιτέρω διεθνοποίηση της τουρκικής οικονομίας. Η τακτική αυτή του ΔΝΤ ενοχλεί σφόδρα την τουρκική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν έχει και εναλλακτικό τρόπο επιβίωσης. Σε ακαδημαϊκούς κύκλους και σε τηλεοπτικές εκπομπές η «μόνιμη σχέση» ΔΝΤ-Τουρκίας συζητείται έντονα, αλλά χωρίς αποτελέσματα.

Αποτελεί ένα μόνιμο επαναλαμβανόμενο σενάριο εδώ και δεκαετίες. Οταν η Τουρκία «σκοντάφτει», βρίσκονται ξένοι δανειστές και ρίχνουν χρήματα σε ένα πηγάδι που μοιάζει να μην έχει πάτο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Διεθνείς Οργανισμοί