Ηλεκτρονική Έκδοση

Καρότο και μαστίγιο στη θηλιά του χρέους

Τι λέει ο διεθνής τύπος για τη συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό και αμερικανικόΤύπο. Τα σχόλια αναφέρονται στις δηλώσεις για “ορισμένες επιτυχίες στην Ελλάδα”, απευθύνοντας προτροπές για το μέλλον, αλλά ταυτόχρονα κάνουν λόγο για αδυναμία εξεύρεσης λύσης για το χρέος και για δυσκολία χαλάρωσης της λιτότητας στο τετ α τετ με τη Μέρκελ. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η «Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της» και ότι «δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης», προβάλλεται από αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Κκγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου στις προσπάθειες και τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του για την «πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της, με τη δημοσιογράφο να σχολιάζει ότι η κ. Μέρκελ υποστήριξε τη δήλωση αυτή, λέγοντας: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αρκετές θετικές ενδείξεις έρχονται από την Ελλάδα» καθώς και ότι είναι ορατοί «οι πρώτοι τρυφεροί καρποί» της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας.

Από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» προβάλλεται η δήλωση του κ.Σαμαρά ότι πιστεύει πως «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά», ενώ στο κείμενο επισημαίνεται ότι «ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να επιδιώξει τον πρόωρο τερματισμό της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ».

Σημειώνεται ότι η κα Μέρκελ επαίνεσε την ηγεσία του κ. Σαμαρά και δήλωσε ότι το μέλλον του προγράμματος βοήθειας θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της αποκαλούμενης τρόικας των δανειστών.

Σε αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλεται ανταπόκριση του Associated Press ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τρίτο διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται ένα νέο σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει σύντομα το δικό της πλαίσιο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα επόμενα χρόνια, πέραν του χρονοδιαγράμματος των δανειακών συμφωνιών».

Χρέος

Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ασχολείται και η Frankfurter Rundschau, η οποία σχολιάζει: «Όπως και τότε (σ.σ. εννοεί την τελευταία επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο) έτσι και σήμερα παραμένει ασαφές πόσο θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Σαμαράς σαν πρωθυπουργός. Αυτό εξαρτάται επιπλέον και από το εάν η καγκελάριος θα τον ενισχύσει. Ο Σαμαράς θα εξηγήσει στη Μέρκελ ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια για την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Η χώρα είναι πολιτικά και κοινωνικά τελείως κατεστραμμένη. (...) Ο Σαμαράς ελπίζει στην κάλυψη της Μέρκελ κυρίως σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Με άλλα λόγια, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του. Το Βερολίνο βλέπει την ανάκαμψη οικονομίας της χώρας σε ένα εμβρυακό στάδιο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων ασταθή. Γι' αυτό το λόγο θα προτιμούσε τη διατήρηση της «έξωθεν πίεσης». Ως εκ τούτου, τα σχέδια του κ. Σαμαρά μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί δύο δημοσιεύματα σχετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σήμερα στο Βερολίνο. «Αυτή είναι η λάθος κατεύθυνση», είναι ο τίτλος του εκτενούς σχολίου που υπογράφει ο Καρλ Αϊγκλίνγκερ, επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Το άρθρο ξεκινάει αναφερόμενο στις επιτυχίες που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ότι το ΑΕΠ συρρικνώνεται προς το παρόν μόνο κατά 0,3%, ότι το 2014 επετεύχθη ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το ότι ο τουρισμός ενισχύθηκε σημαντικά.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στον τομέα της ενέργειας αλλά και το φορολογικό, υποστηρίζοντας ότι υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς και καταλήγει διαπιστώνοντας:

«Οι πολιτικοί στην Αθήνα θα πρέπει να λάβουν μια βασική απόφαση. Θέλουν να επαναφέρουν τα προνόμια και τις δομές που υπήρχαν σιγά-σιγά πριν από την κρίση; Ή στηρίζονται στη νέα γενιά και στις νέες επιχειρήσεις. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι σαφής. Καταρχάς θα πρέπει να ενδυναμωθεί η πίστη της νέας γενιάς στο μέλλον. Οι νέοι Έλληνες δεν χρειάζονται μόνο δουλειές, αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι η χώρα τους μπορεί να δημιουργήσει μια οικονομικά ανταγωνιστική δομή. Μόνο εάν κάτι τέτοιο γίνει πεποίθηση θα τα καταφέρει η Ελλάδα».

«Αναζητώντας υποστήριξη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα και η οποία σημειώνει:

«Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να επηρεάσει την τρόικα. Δεν θέλει και δεν μπορεί. Αλλά και τόσο πολύ ‘χωρίς επιρροή' δεν είναι, όπως αναφέρει το περιβάλλον Σαμαρά. Ο Σαμαράς ελπίζει να επιτύχει μια μεγαλύτερη του ελάφρυνση του χρέους».

Θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα…

Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στις πιέσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς από την αντιπολίτευση:

«Ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμά του πριν από δέκα μέρες. Προβλέπει νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, μείωση της φορολογίας και κοινωνικές παροχές, οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα κόστιζαν γύρω στα 27,2 δισ. Εκτός αυτού ο Τσίπρας θέλει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Υπάρχει λοιπόν η τάση στους δανειστές να μεταθέσουν τις διαπραγματεύσεις για το χρέος μέχρι ο Σαμαράς να παρακάμψει το σκόπελο των προεδρικών εκλογών. Εάν έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία, η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Υποσχέσεις για στήριξη όχι για κούρεμα