Έντυπη Έκδοση

Υπερβολές

Χωρίς εκπλήξεις και ανατροπές ολοκληρώθηκε η εικόνα της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Αθήνα να κάνουν τώρα απολογισμό των υπερβολών τους. Το μέγαρο Μαξίμου συμβιβάστηκε στην ιδέα ότι στο Βερολίνο έγινε ακόμα μία διμερής ελληνογερμανική συνάντηση και, φυσικά, καμία διαπραγμάτευση.

Ο κ. Σαμαράς, βεβαίως, είχε την ευκαιρία στις δημόσιες δηλώσεις του (και πολύ περισσότερο στην κατ' ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο) να εκθέσει τις απόψεις του για την ανάγκη φοροελαφρύνσεων, απεμπλοκής από το Μνημόνιο, χωρίς νέο πρόγραμμα, απομάκρυνση του ΔΝΤ από τη χώρα, καθώς και έναρξη διαβουλεύσεων για τη διευθέτηση του χρέους το ταχύτερο δυνατόν.

Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επισημοποιήσει στο «ευρωπαϊκό ακροατήριο», αλλά και στην τρόικα, που έρχεται την άλλη εβδομάδα, τις θέσεις και προθέσεις του. Αλλά μέχρις εκεί.

Η Ανγκελα Μέρκελ, όπως ήταν αναμενόμενο, καλύφθηκε πίσω από την «ευρωπαϊκή νομιμότητα». Οσο περιορισμένη είναι η γκαρνταρόμπα της στις δημόσιες εμφανίσεις της, άλλο τόσο περιορισμένες και απολύτως προβλέψιμες ήταν και οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ, που ελάχιστα διαφέρουν από αυτές που έκανε παρουσία του πρωθυπουργού της Γαλλίας, την προηγούμενη ακριβώς ημέρα. Βεβαίως, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, θαυμάζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά για τα... άλλα υπάρχουν τα κοινοτικά όργανα, τα οποία θα ασχοληθούν με τα θέματα αυτά.

Το μυστικό των δηλώσεων Μέρκελ είναι πόσο γρήγορα ή πόσο αργά το Βερολίνο θα «ενθαρρύνει» ή όχι τα κοινοτικά όργανα να ασχοληθούν με «την επόμενη ημέρα», που τόσο πολύ απασχολεί την Αθήνα. Είναι άγνωστο ακόμα αν και ο κ. Σαμαράς στην τετ α τετ συνάντησή του κατάλαβε πότε και αν η κ. Μέρκελ θα κινήσει ή όχι τις κοινοτικές διαδικασίες.

Το... αυτονόητο, όμως, που κατέστη σαφές στο Βερολίνο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει υποχρεωτικώς από τις Συμπληγάδες της αξιολόγησης της τρόικας από την επομένη εβδομάδα. Το μόνο θετικό είναι ότι ο κ. Σαμαράς στο Βερολίνο πρόλαβε και επισημοποίησε τις προθέσεις του. Η παρεμβολή του Βερολίνου θα φανεί στο αν η τρόικα εμφανιστεί με ήπιες ή άγριες διαθέσεις απέναντι στην Αθήνα.

Κάπως έτσι έληξαν οι προσπάθειες του Μαξίμου να εμφανίσει την επίσκεψη στο Βερολίνο ως «κορυφαία» στιγμή της κυβέρνησης Σαμαρά για μια σκληρή διαπραγμάτευση, που βεβαίως δεν έγινε.

Δεν έκλεισε, όμως, το ίδιο κεφάλαιο για την αντιπολίτευση. Είναι άξιον απορίας γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση έδειξε να χάβει αμάσητο το σενάριο της «διαπραγμάτευσης» με το Βερολίνο. Τουλάχιστον οι σοβαροί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί και με κοινοτική πείρα, γνωρίζουν καλώς ότι καμιά ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση δεν ανοίγει σε μια διμερή επίσκεψη. Ούτε αποτελεί «διαπραγμάτευση» η μονομερής ανακοίνωση κάποιων θέσεων.

Επομένως το φτύσιμο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τη μη διαπραγμάτευση δίνει την εντύπωση ότι τουλάχιστον οι συντάκτες των ανακοινώσεων δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει μια διαπραγμάτευση εκτός των ασφαλών τειχών του γραφείου τους.

Εκτός και αν υπάρχει ένας υπόγειος ανταγωνισμός με τις ανακοινώσεις των ΑΝΕΛ - που πιθανόν θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εκτάκτως ερριμμένα