Έντυπη Έκδοση

ΔΟΚΙΜΟΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Δημόσιοι υπάλληλοι υπό δοκιμή

Το σκληρό ενδοκυβερνητικό παζάρι για το νέο μισθολόγιο, με πρώτα θύματα τους νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο, εν μέσω του μετώπου της... πολεμικής σύγκρουσης Μητσοτάκη - Δούρου για τα πλαστά πιστοποιητικά, οριοθετεί ένα στα αλήθεια διακεκαυμένο φθινόπωρο για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οσον αφορά το νέο μισθολόγιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε σχετικά την αρμόδια αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για τις αρχικές επεξεργασίες, οι οποίες έχουν ήδη υποβληθεί στην τρόικα από τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες αλλαγές στο «χάρτη» του μισθολογίου για το Δημόσιο, που θα έχει ως πρώτα θύματα όσους προσληφθούν στο μέλλον στις δημόσιες υπηρεσίες. Η πρόταση του υπουργού στην ουσία εξισώνει, τουλάχιστον για τα πρώτα δύο χρόνια, τους μισθούς στο δημόσιο και ιδωτικό τομέα.

Ετσι όπως θα διαμορφώνονται οι μισθοί, θα ισχύουν τα εξής:

- Για υπαλλήλους με απολυτήριο Δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ.

- Για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ.

- Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ.

- Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ.

Επίσης η πρόσληψη στο Δημόσιο κατ' αρχήν δεν θα είναι μόνιμη. Για δύο χρόνια ο εργαζόμενος θα περνάει από αξιολόγηση και θα είναι ταυτόχρονα υπό μαθητεία και υπό δοκιμή. Στο τέλος της διετίας το Δημόσιο θα μπορεί να αντικαθιστά τον υπάλληλο με άλλον. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κριθεί κατάλληλος τότε θα μονιμοποιείται και θα λαμβάνει και μισθό που προβλέπεται από το σχετικό μισθολόγιο.

Η αντίδραση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι να μην θιγούν οι κατώτερες κλίμακες του μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, ενώ από κοινού η αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ρήγα, Γιάννη Κουτσούκο, Δημήτρη Καρύδη και Χρήστο Πρωτόπαπα, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση με νέο, μόνιμο και αποδεκτό σύστημα αξιολόγησης, το οποίο πρότειναν ότι πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ως προς το θέμα του επανελέγχου των δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να υπάρξει ενίσχυση των ελέγχων «που αφορούν παράνομες πράξεις με ευθύνη των εμπλεκόμενων μερών» και «όχι αλλαγή κριτηρίων» όπως υποστηρίζει ότι εμφανίζουν ψευδώς οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η Χαρ. Τρικούπη, σε ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου «να εγκαταλείψουν την ανενδοίαστη προστασία και συγκάλυψη των παρανόμων και να αντιληφθούν ότι έχουν την υποχρέωση να συντάσσονται με ό,τι εξυπηρετεί το συμφέρον του συνόλου της κοινωνίας».

«Οχι» της Δούρου στην αξιολόγηση Μητσοτάκη

Κατ' αρχήν η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ξεκαθάρισε χθες δύο πράγματα:

- Πρώτον, ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ των πλαστών πτυχίων - προκαλώντας μάλιστα οποιονδήποτε να φέρει δική της παρόμοια δήλωση.

- Δεύτερον, ότι όχι μόνον είναι εναντίον της αξιολόγησης Μητσοτάκη αλλά έχει δώσει ήδη εντολή στις διευθύνσεις της Περιφέρειας να μην στείλουν κανένα έγγραφο στο υπουργείο.

Κατά την ομιλία της στο περιφερειακό συμβούλιο η Ρένα Δούρου δήλωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για πλαστά πτυχία και κάλεσε οποιονδήποτε να βρει μια δήλωσή της που να τα στηρίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται εναντίον της αξιολόγησης στο Δημόσιο και έδωσε εντολή στις διευθύνσεις της περιφέρειας να μη στείλουν κανένα έγγραφο. Υπενθυμίζεται πως η περιφερειάρχης αποκαλεί την αξιολόγηση «φερετζέ της περαιτέρω υποστελέχωσης και επομένως της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών» και αναφέρει ότι ο έλεγχος των πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημόσιων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία, η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».

Τέλος, από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, τόνισε: «Δεν μπορούμε να προβούμε στην αξιολόγηση με αυτούς τους όρους που είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα. Ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί και η περιφέρεια δεν πρέπει να γίνει ορμητήριο κόμματος».

Υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται να γλιτώσουν και ορισμένοι υπάλληλοι που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις θέσεις μόλις είδαν πως ο κλοιός γύρω τους -εξαιτίας των ελέγχων- στενεύει, αφού όπως διαμηνύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται και έλεγχος των πτυχίων και των δικαιολογητικών, πριν από ενδεχόμενη παραίτηση του υπαλλήλου από το Δημόσιο.

Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 150 περιπτώσεις υπαλλήλων που παραιτήθηκαν, για να αποφύγουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, διότι εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών δικαιολογητικών.

Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο εισάγει διάταξη στο παραπάνω νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται, σε περίπτωση αίτησης παραίτησης υπαλλήλου, με σύμβαση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με θητεία που ανανεώνεται ή με σχέση έμμισθης εντολής σε φορέα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, να μην γίνεται δεκτή πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος εγκυρότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για τον διορισμό δικαιολογητικών. Προστίθεται δε ότι προς το σκοπό αυτό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από το αρμόδιο για τη λύση της εργασιακής σχέσης όργανο της διοίκησης.

Επισημαίνεται δε ότι στην περίπτωση έκδοσης διαπιστωτικής πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης ή αποδοχής της καταγγελίας από τον απασχολούμενο, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και εφόσον εκ των υστέρων διαπιστωθεί η ύπαρξη μη έγκυρου τίτλου σπουδών, η πράξη διορισμού ή πρόσληψης ανακαλείται από το αρμόδιο για το διορισμό ή πρόσληψη όργανο διοίκησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εργασιακά θέματα
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Επιτροπή Αξιολόγησης
Δημόσιος Τομέας