Έντυπη Έκδοση

«Οχι» της Δούρου στην αξιολόγηση Μητσοτάκη

Κατ' αρχήν η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ξεκαθάρισε χθες δύο πράγματα:

- Πρώτον, ότι ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ των πλαστών πτυχίων - προκαλώντας μάλιστα οποιονδήποτε να φέρει δική της παρόμοια δήλωση.

- Δεύτερον, ότι όχι μόνον είναι εναντίον της αξιολόγησης Μητσοτάκη αλλά έχει δώσει ήδη εντολή στις διευθύνσεις της Περιφέρειας να μην στείλουν κανένα έγγραφο στο υπουργείο.

Κατά την ομιλία της στο περιφερειακό συμβούλιο η Ρένα Δούρου δήλωσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για πλαστά πτυχία και κάλεσε οποιονδήποτε να βρει μια δήλωσή της που να τα στηρίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τάσσεται εναντίον της αξιολόγησης στο Δημόσιο και έδωσε εντολή στις διευθύνσεις της περιφέρειας να μη στείλουν κανένα έγγραφο. Υπενθυμίζεται πως η περιφερειάρχης αποκαλεί την αξιολόγηση «φερετζέ της περαιτέρω υποστελέχωσης και επομένως της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών» και αναφέρει ότι ο έλεγχος των πτυχίων διενεργείται υποχρεωτικά από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των δημόσιων υπηρεσιών. Σε περίπτωση που το θέμα τεθεί σε ψηφοφορία, η πλειοψηφούσα παράταξη διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία όπως ορίζει ο «Καλλικράτης».

Τέλος, από την πλευρά του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, τόνισε: «Δεν μπορούμε να προβούμε στην αξιολόγηση με αυτούς τους όρους που είναι αντίθετοι στο Σύνταγμα. Ο επανέλεγχος των πιστοποιητικών πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί και η περιφέρεια δεν πρέπει να γίνει ορμητήριο κόμματος».

Υπογραμμίζεται ότι δεν αναμένεται να γλιτώσουν και ορισμένοι υπάλληλοι που αποφάσισαν να παραιτηθούν από τις θέσεις μόλις είδαν πως ο κλοιός γύρω τους -εξαιτίας των ελέγχων- στενεύει, αφού όπως διαμηνύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται και έλεγχος των πτυχίων και των δικαιολογητικών, πριν από ενδεχόμενη παραίτηση του υπαλλήλου από το Δημόσιο.

Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον 150 περιπτώσεις υπαλλήλων που παραιτήθηκαν, για να αποφύγουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, διότι εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών δικαιολογητικών.

Ετσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο εισάγει διάταξη στο παραπάνω νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται, σε περίπτωση αίτησης παραίτησης υπαλλήλου, με σύμβαση δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και με θητεία που ανανεώνεται ή με σχέση έμμισθης εντολής σε φορέα του δημοσίου ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα, να μην γίνεται δεκτή πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος εγκυρότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για τον διορισμό δικαιολογητικών. Προστίθεται δε ότι προς το σκοπό αυτό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από το αρμόδιο για τη λύση της εργασιακής σχέσης όργανο της διοίκησης.

Επισημαίνεται δε ότι στην περίπτωση έκδοσης διαπιστωτικής πράξης λύσης της υπαλληλικής σχέσης ή αποδοχής της καταγγελίας από τον απασχολούμενο, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και εφόσον εκ των υστέρων διαπιστωθεί η ύπαρξη μη έγκυρου τίτλου σπουδών, η πράξη διορισμού ή πρόσληψης ανακαλείται από το αρμόδιο για το διορισμό ή πρόσληψη όργανο διοίκησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Επιτροπή Αξιολόγησης
Δημόσιος Τομέας
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Κύριο θέμα
Δημόσιοι υπάλληλοι υπό δοκιμή