Έντυπη Έκδοση

ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τρόικα και πάλι από την Τρίτη

Και τώρα πάλι η τρόικα, μονολογούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι βλέπουν ότι οι προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση να αποφύγει την επικείμενη αξιολόγηση έπεσαν στο κενό, ενώ οι δηλώσεις πριν απ' τη συνάντηση στο Παρίσι περί απομάκρυνσης της τρόικας από την Αθήνα αποδείχτηκαν τζούφια πυροτεχνήματα.

Οι δανειστές δεν μας ξεχνούν και επιστρέφουν άγνωστο για πόσο Οι δανειστές δεν μας ξεχνούν και επιστρέφουν άγνωστο για πόσο Πλέον μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην πλατεία Συντάγματος, καθώς από τις 30 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να καταφτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας.

Από σήμερα ξεκινά και επίσημα η προετοιμασία της αξιολόγησης, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και στελεχών της τρόικας, στο πλαίσιο της κατάρτισης της ατζέντας των επαφών, εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά μέχρι και την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με τους Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) θα συνεχίσει να ενημερώνει τους δανειστές αναφορικά με την πορεία του προγράμματος και κυρίως των δημοσιονομικών στοιχείων. Εως τις 6 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και στη συνέχεια να κατατεθεί το προσχέδιο στη Βουλή.

Αγνωστη η διάρκεια

Με βάση την έως τώρα πληροφόριση, η πρώτη συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και -όπως παραδοσιακά γίνεται- κατά την πρώτη ημέρα των επαφών θα ανοίξει στο τραπέζι ολόκληρη η ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ελεγκτές κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Προς το παρόν, είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πλευρά είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι δεν θέλει να προκληθεί και πάλι το προηγούμενο θρίλερ, το οποίο είχε διάρκεια επτά μηνών.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές αποφεύγουν να αναφερθούν στις προθέσεις τους και αρκούνται να υπενθυμίζουν ότι η επικείμενη διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη, καθώς θα είναι η τελευταία (με βάση τα έως τώρα δεδομένα) πριν απ' τη λήξη του Μνημονίου για το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας.

Οπως και να έχει, η διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν για μερικές ημέρες το διάστημα 10-12 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αμέσως μετά στις 13 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, με δεύτερο θέμα στην ατζέντα την ελληνική αξιολόγηση.

Υπό κανονικές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταφέρουν μέσα σε δέκα μέρες να τα βρουν σε όλα ή να τα σπάσουν σε όλα.

Στο κενό η αναβολή

Οι διαπραγματεύσεις κρίνονται από την πλευρά των εταίρων-δανειστών υψηλής σημασίας, καθώς το αποτέλεσμά τους θα ορίσει το ύψος του δημοσιονομικού αλλά και του χρηματοδοτικού κενού για την επόμενη χρονιά, ενώ η έκθεση των επικεφαλής των ελεγκτών θα κρίνει το χρόνο έναρξης αλλά και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Αίσθηση πάντως προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, σχετικά με την πρόθεση του πρωθυπουργού να ζητήσει από τη Γερμανίδα καγκελάριο αναβολή της αξιολόγησης. Η συγκεκριμένη πληροφορία προήλθε από κύκλους του μεγάρου Μαξίμου, χωρίς να έχουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι συνεχίζεται κανονικά η προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Ωστόσο, η σεναριολογία που ακολούθησε τις φήμες ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει και επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καθυστέρηση της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα κατόπιν υποβολής αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης».

Για «κορσέδες», «κεφάλαιο» και «προσκυνημένο» μιλούν ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ

«Το Βερολίνο αποδεικνύεται αμετακίνητο στη συγκεκριμένη αντίληψη διαχείρισης της κρίσης, που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση και την οικονομία σε υφεσιακό τέλμα» διαπίστωσε η ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενη στη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Α. Σαμαρά.

Ανεκπλήρωτες προσδοκίες... Ανεκπλήρωτες προσδοκίες...  Σημειώνει ότι οι όποιες θετικές αναφορές στην πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να ισοσκελίσουν το βάρος των υποδείξεων και της «γερμανικής εμμονής για προσήλωση στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στις πολιτικές της λιτότητας», καταλήγοντας ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έρχονται να διαψεύσουν τις προσδοκίες που καλλιέργησε η ίδια η κυβέρνηση.

Μνημόνια διαρκείας

Η συνάντηση αποτελεί απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε. και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί, τόνισε το ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επιδιώκει «ελάφρυνση» του χρέους και του Μνημονίου όχι για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο και για ν' αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής. «Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν προεξοφλήσει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα από τη στάση που κρατάει ο καθένας στο ζήτημα του χρέους και του μείγματος πολιτικής που προτείνουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο πρωθυπουργός, αφού ανέπτυξε, ακόμα μια φορά, στα πλαίσια της πολιτικής εικονικής πραγματικότητας, το success story μιας άλλης χώρας, αφού απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος και κατέληξε: «Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού».

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΠΛΩΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕ

Ο Σαμαράς τα είπε και ξαλάφρωσε

Ακουσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν του υποσχέθηκε τίποτε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά και μπροστά στις κάμερες και μακριά από αυτές το σχέδιο της Αθήνας, στους άξονες «διευθέτηση του χρέους, όχι νέο δάνειο, τήρηση των δημοσιονομικών στόχων».

Η κ. Μέρκελ δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά της ούτε στο γεύμα εργασίας ούτε στη συνέντευξη Τύπου, πέραν μιας γενικότερης θετικής στάσης, και ενώ δεν αμφισβήτησε το κυβερνητικό σχέδιο -το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί και την ίδια πολιτικά-, παρέπεμψε ουσιαστικά στις αποφάσεις της Ευρωζώνης και της τρόικας.

Τι παρουσίασε

Επί της ουσίας:

* Οσον αφορά το διακαή πόθο του Μαξίμου για διευθέτηση του χρέους, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένος μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Αναφέρθηκε στην επιδίωξη αυτή, χωρίς όμως να ορίσει ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους, όπως έλεγε προσφάτως σε βουλευτές της Ν.Δ. Είπε μόνο ότι αναμένει την τελική ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης για το 2014 και μετά τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, παραδεχόμενος ότι είναι νωρίς για να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Η τελική απόφαση φαίνεται ότι μετατίθεται για μετά την προεδρική εκλογή.

* Οσον αφορά το αίτημα για χαλάρωση της αξιολόγησης ή μετάθεση έστω ορισμένων δυσάρεστων πτυχών για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά για μετά την προεδρική εκλογή, δεν φάνηκε να κέρδισε τίποτε. «Εχουμε ανάγκη ορισμένων ανακουφίσεων, ιδιαίτερα στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τους στόχους εξυγίανσης» είπε.

* Οσο για το τέλος της τρόικας και των μνημονίων, για το οποίο μιλά στο εσωτερικό, πήρε μόνο την άδεια να αναφερθεί σε αυτό, με σαφώς διαφορετική φρασεολογία και χωρίς χρονοδιαγράμματα. «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», είπε αναφερόμενος στο ΔΝΤ. Παραδέχθηκε δε ότι: «Από το καταστατικό του ΔΝΤ, όπως συνέβη με την Ιταλία και την Πορτογαλία, προβλέπεται μία διαφορετική πια συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων». Δηλαδή το ΔΝΤ φεύγει μόνο από τη χρηματοδότηση, αλλά ανά εξάμηνο ελέγχει την πορεία της χώρας για να διασφαλίσει τη δική του πληρωμή.

Δεν έκανε ερωτήσεις

Και μακριά από τις κάμερες, η συζήτηση κινήθηκε περίπου σε αυτό το μοτίβο. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα ούτε το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ για το 2015- 2016, αλλά μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και παραμένοντας υπό έλεγχο μέσω ενός «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κ. Μέρκελ άκουσε με ενδιαφέρον, δεν έκανε πολλές ερωτήσεις και είπε στον πρωθυπουργό: «Το ξέρω ότι έχετε πάει καλά με μεγάλο κόπο. Τα ξέρω τα νούμερα. Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας. Δεν είμαι όμως μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα. Είναι και άλλοι και οι χώρες της Ευρωζώνης».

Αντίστοιχα στις δημόσιες δηλώσεις της μίλησε για «ευχάριστες εξελίξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν». Η καγκελαρία μάλιστα εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για τη συνάντηση, στη δεύτερη εκ των οποίων επισημάνθηκε ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα είναι η επεξεργασία και εφαρμογή του προγράμματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε στενή επαφή με την τρόικα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Δεν είναι άνευ σημασίας βεβαίως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρουσίασε δημοσίως το σχέδιό του δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο, όμως στο διά ταύτα, ο «πόλεμος» για την κυβέρνηση δεν τελείωσε στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί περιμένουν δύο πράγματα: Το πρώτο, που φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις Μέρκελ, είναι πώς θα εξελιχθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ποια θα είναι η έκβαση των stress tests.

Το δεύτερο, το οποίο φυσικά δεν θέλουν να λένε δημοσίως, είναι πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε μάλλον να ενοχλείται όταν εκλήθη να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την παλαιότερη δήλωση Σαμαρά περί «πολιτικής αυτοκτονίας της χώρας», αποφεύγοντας να υιοθετήσει την ατζέντα του Μαξίμου και να κινδυνολογήσει για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ.

***

**ΣΥΡΙΖΑ

Εξέθεσε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός

Για θλιβερή εικόνα πρωθυπουργού, που εκτός του εαυτού του εκθέτει και τη χώρα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ. «Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα. Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

**Κριτική σε όλους από Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν κάνει κριτική μόνο στο ίδιο του το κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει και την οποία βρίσκει αμήχανη και σε αδράνεια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, στα Παραπολιτικά FM, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το βηματισμό της και πρέπει να κινητοποιηθεί «για να πάει μπροστά η χώρα και να βγούμε από την κρίση». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη φορολογία, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και τις τομές στην Παιδεία.

Οσον αφορά την κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σχολίασε: «Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Εθεσα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο ορισμένα ζητήματα, όπως πρέπει να λειτουργεί κάποιος στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων». Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δικαιωθεί από την ιστορία» και τόνισε πως «αν διαλυθεί θα γίνει μεγάλο κακό στη χώρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κυβέρνηση
Τρόικα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική