Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙ ΑΥΤΗ ΑΠΛΩΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕ

Ο Σαμαράς τα είπε και ξαλάφρωσε

Ακουσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν του υποσχέθηκε τίποτε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά και μπροστά στις κάμερες και μακριά από αυτές το σχέδιο της Αθήνας, στους άξονες «διευθέτηση του χρέους, όχι νέο δάνειο, τήρηση των δημοσιονομικών στόχων».

Η κ. Μέρκελ δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά της ούτε στο γεύμα εργασίας ούτε στη συνέντευξη Τύπου, πέραν μιας γενικότερης θετικής στάσης, και ενώ δεν αμφισβήτησε το κυβερνητικό σχέδιο -το οποίο φαίνεται να εξυπηρετεί και την ίδια πολιτικά-, παρέπεμψε ουσιαστικά στις αποφάσεις της Ευρωζώνης και της τρόικας.

Τι παρουσίασε

Επί της ουσίας:

* Οσον αφορά το διακαή πόθο του Μαξίμου για διευθέτηση του χρέους, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε συγκρατημένος μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Αναφέρθηκε στην επιδίωξη αυτή, χωρίς όμως να ορίσει ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους, όπως έλεγε προσφάτως σε βουλευτές της Ν.Δ. Είπε μόνο ότι αναμένει την τελική ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης για το 2014 και μετά τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες, παραδεχόμενος ότι είναι νωρίς για να πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Η τελική απόφαση φαίνεται ότι μετατίθεται για μετά την προεδρική εκλογή.

* Οσον αφορά το αίτημα για χαλάρωση της αξιολόγησης ή μετάθεση έστω ορισμένων δυσάρεστων πτυχών για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά για μετά την προεδρική εκλογή, δεν φάνηκε να κέρδισε τίποτε. «Εχουμε ανάγκη ορισμένων ανακουφίσεων, ιδιαίτερα στο επίπεδο των φοροελαφρύνσεων, για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τους στόχους εξυγίανσης» είπε.

* Οσο για το τέλος της τρόικας και των μνημονίων, για το οποίο μιλά στο εσωτερικό, πήρε μόνο την άδεια να αναφερθεί σε αυτό, με σαφώς διαφορετική φρασεολογία και χωρίς χρονοδιαγράμματα. «Δεν δέχομαι τον όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο», είπε αναφερόμενος στο ΔΝΤ. Παραδέχθηκε δε ότι: «Από το καταστατικό του ΔΝΤ, όπως συνέβη με την Ιταλία και την Πορτογαλία, προβλέπεται μία διαφορετική πια συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων». Δηλαδή το ΔΝΤ φεύγει μόνο από τη χρηματοδότηση, αλλά ανά εξάμηνο ελέγχει την πορεία της χώρας για να διασφαλίσει τη δική του πληρωμή.

Δεν έκανε ερωτήσεις

Και μακριά από τις κάμερες, η συζήτηση κινήθηκε περίπου σε αυτό το μοτίβο. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα ούτε το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ για το 2015- 2016, αλλά μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και παραμένοντας υπό έλεγχο μέσω ενός «ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η κ. Μέρκελ άκουσε με ενδιαφέρον, δεν έκανε πολλές ερωτήσεις και είπε στον πρωθυπουργό: «Το ξέρω ότι έχετε πάει καλά με μεγάλο κόπο. Τα ξέρω τα νούμερα. Γνωρίζω την προσπάθεια της Ελλάδας. Δεν είμαι όμως μόνη μου. Δεν είμαι εγώ η τρόικα. Είναι και άλλοι και οι χώρες της Ευρωζώνης».

Αντίστοιχα στις δημόσιες δηλώσεις της μίλησε για «ευχάριστες εξελίξεις που πρέπει να επιβεβαιωθούν». Η καγκελαρία μάλιστα εξέδωσε δύο ανακοινώσεις για τη συνάντηση, στη δεύτερη εκ των οποίων επισημάνθηκε ότι τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα είναι η επεξεργασία και εφαρμογή του προγράμματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε στενή επαφή με την τρόικα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Δεν είναι άνευ σημασίας βεβαίως το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παρουσίασε δημοσίως το σχέδιό του δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο, όμως στο διά ταύτα, ο «πόλεμος» για την κυβέρνηση δεν τελείωσε στο Βερολίνο.

Οι Γερμανοί περιμένουν δύο πράγματα: Το πρώτο, που φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις Μέρκελ, είναι πώς θα εξελιχθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ποια θα είναι η έκβαση των stress tests.

Το δεύτερο, το οποίο φυσικά δεν θέλουν να λένε δημοσίως, είναι πώς θα εξελιχθούν τα πολιτικά πράγματα. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε μάλλον να ενοχλείται όταν εκλήθη να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την παλαιότερη δήλωση Σαμαρά περί «πολιτικής αυτοκτονίας της χώρας», αποφεύγοντας να υιοθετήσει την ατζέντα του Μαξίμου και να κινδυνολογήσει για τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ.

***

**ΣΥΡΙΖΑ

Εξέθεσε την Ελλάδα ο πρωθυπουργός

Για θλιβερή εικόνα πρωθυπουργού, που εκτός του εαυτού του εκθέτει και τη χώρα, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ. «Χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του. Τον χωρίζει τεράστια απόσταση από τη σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα. Εξάλλου, η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

**Κριτική σε όλους από Χρυσοχοΐδη

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν κάνει κριτική μόνο στο ίδιο του το κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει και την οποία βρίσκει αμήχανη και σε αδράνεια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε, στα Παραπολιτικά FM, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το βηματισμό της και πρέπει να κινητοποιηθεί «για να πάει μπροστά η χώρα και να βγούμε από την κρίση». Ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη φορολογία, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και τις τομές στην Παιδεία.

Οσον αφορά την κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σχολίασε: «Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Εθεσα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο ορισμένα ζητήματα, όπως πρέπει να λειτουργεί κάποιος στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων». Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δικαιωθεί από την ιστορία» και τόνισε πως «αν διαλυθεί θα γίνει μεγάλο κακό στη χώρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κύριο θέμα
Τρόικα και πάλι από την Τρίτη