Έντυπη Έκδοση

Μάσκες στο Βερολίνο

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υποδεχόταν στο Βερολίνο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη γερμανική πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούσε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa, που έδειχνε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (Alternative fuer Deutschland) για πρώτη φορά να ξεπερνά το όριο του 10%.

Με άνοδο τριών μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, η AfD απειλεί πλέον να αναδειχθεί σε τρίτη πολιτική δύναμη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες που συγκυβερνούν, αφήνοντας πίσω Αριστερά και Πράσινους.

Παραμονές των εθνικών γερμανικών εκλογών ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις οποίες η AfD έμεινε εκτός Bundestag για μερικές χιλιάδες ψήφους, η γράφουσα μαζί με περίπου 20 ξένους δημοσιογράφους ήμασταν προσκεκλημένοι σε ενημέρωση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος.

Οχι σε κάποιο οργανωμένο γραφείο, αλλά σε μία αίθουσα την οποία είχε παραχωρήσει στο κόμμα ένα θεατρικό εργαστήρι. Η εξήγηση αυτή δικαιολόγησε τις τερατόμορφες μάσκες που κοσμούσαν το διάδρομο και έδωσαν αφορμή στους ξένους συναδέλφους για αστεία τύπου «αυτές εκφράζουν μάλλον τις διαθέσεις τους για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».

Οι εκπρόσωποι του κόμματος, ένας άχρωμος γιάπης και ένας «Γερμανός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόνο πιο κακόγουστος» όπως σχολίασε ο Ιταλός συνάδελφος της «La Repubblica», είχαν διάθεση για σόου. Το κέφι τους χάλασε λίγο από τις συντονισμένες επιθετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων εκ του ευρωπαϊκού Νότου και έδειξαν να ξαφνιάστηκαν όταν η υποφαινόμενη διέψευσε την κατηγορηματική τους βεβαιότητα πως «οι Ελληνες είναι κατά του ευρώ και θέλουν να βγουν από την Ευρωζώνη ή να μπουν σε μια δεύτερη νομισματική ταχύτητα».

Εκτοτε μεσολάβησαν οι εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας όπου η AfD έλαβε 9,7%, της Θουριγγίας όπου έλαβε 10,6% και του Βρανδεμβούργου όπου έφτασε στο 12,2%. Και μετά η άνοδος στις δημοσκοπήσεις.

«Η Standard & Poor's βλέπει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης να απειλείται. Αυτή τη φορά ο κίνδυνος δεν έρχεται από την Ελλάδα ή την Ισπανία, αλλά μέσα από τη Γερμανία», έγραφε χθες στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Handelsblatt», θέτοντας το ερώτημα: «Θα ακολουθήσει η Μέρκελ μια πιο σκληρή πορεία;»

Αυτό το ερώτημα ενδιαφέρει προφανώς και την Ελλάδα που διεκδικεί κατά τη ρητορική Σαμαρά «το τέλος της τρόικας και των μνημονίων» - άλλο που ο πρωθυπουργός χθες στο Βερολίνο δεν χρησιμοποίησε την ίδια φρασεολογία και τον τόνο που επιλέγει στο εσωτερικό της χώρας.

Ενδεχομένως βέβαια όσο αυξάνεται η πολιτική πίεση της AfD και οι Χριστιανοδημοκράτες αναγκαστούν να προσαρμόσουν το λόγο και τις πράξεις τους για να αντιμετωπίζουν το πρωτάκουστο για τη Γερμανία -μία χώρα στην οποία λόγω των πληγών του παρελθόντος η ενωμένη Ευρώπη ήταν το απόλυτο διακομματικό ιερό τοτέμ- κύμα ευρωσκεπτικισμού και αντιευρωπαϊσμού, ίσως βολεύει την κ. Μέρκελ να αποφύγει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Ισως όμως ταυτόχρονα την οδηγήσει σε μία ακόμη πιο αυστηρή στάση έναντι των εταίρων με δημοσιονομικά προβλήματα. Δύσκολο να εμφανιστεί ότι επιτρέπει κάποια χαλάρωση. Αλλά πέρα από τα ελληνικά ενδιαφέροντα, το γεγονός ότι το φάντασμα του ευρωσκεπτικισμού πλανάται πλέον πάνω και από το Βερολίνο αφορά όλη την Ευρώπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις