Έντυπη Έκδοση

Πώς μοιράζονται τα δικαιώματα

Ποσά της τάξης των 45-47 εκατ. ευρώ διανέμει κάθε χρόνο η ΑΕΠΙ.

Πρόκειται για την ελληνική εταιρεία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας δημιουργών της μουσικής, δηλαδή τους συνθέτες και τους στιχουργούς.

Το 2005 τα διανεμηθέντα δικαιώματα ανήλθαν στα 44,3 εκατ. ευρώ και το 2007 στα 47,5 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα προέρχονται κυρίως από καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα που κάνουν χρήση μουσικής (ζωντανής ή cd). Ενα τέτοιο κατάστημα δεν μπορεί να βγάλει ή να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του εάν δεν πληρώσει την ΑΕΠΙ. Πηγές εσόδων της ΑΕΠΙ αποτελούν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και οι «άμεσες» πωλήσεις μουσικής, είτε αυτές είναι από cd, είτε μέσω κινητών και Ιντερνετ.

Στην διεκδίκηση των «συγγενικών» ή «εκτελεστικών» δικαιωμάτων, τα οποία αφορούν εκείνους που παίζουν και ερμηνεύουν τα τραγούδια, προχωρούν τα τελευταία χρόνια και τα σωματεία «Απόλλων» (μουσικοί), «Ερατώ» (τραγουδιστές) και Grammo (δισκογραφικές). Οι «εισπράξεις» τους όμως κολλούσαν γιατί η ΑΕΠΙ είχε κινηθεί νομικά εναντίον τους, προκειμένου να εισπράττει αυτή τα συγγενικά δικαιώματα. Ομως πριν από ένα μήνα το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων έκλεισε οριστικά το ζήτημα υπέρ των τριών σωματείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική