Έντυπη Έκδοση

Στα 10,7 δισ. τα οφέλη αν υπήρχε σχέδιο

Πώς θα ήταν η ελληνική οικονομία αν εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση είχε καταφέρει να εξοικονομήσει από 4,1 δισ. ευρώ έως και 10 δισ. ευρώ με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της σπατάλης;

Θα είχε τερματίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής επιτήρησης της χώρας (απαιτούνται 5 δισ. ευρώ περίπου για να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ) ή θα είχε μεταφέρει χρήμα σε άλλους τομείς που πάσχουν από... πενία πόρων (κοινωνικά επιδόματα, παιδεία, υγεία, συντάξεις). Μόνο που τα λεφτά δεν υπάρχουν. Ο λόγος για τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης περί εξοικονόμησης τεράστιων ποσών από την πάταξη της γραφειοκρατίας, που δεν είναι καινούριος.

Αναγγέλθηκε το 2004 με αφορμή τις τότε βουλευτικές εκλογές και ήταν πολύ φιλόδοξος: έκανε λόγο για την εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ από τη μείωση της γραφειοκρατίας και της κρατικής σπατάλης.

Επαναπροσδιορισμός

Το ποσό είχε βασιστεί σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σε νεότερη έκδοσή της του 2007 (που υιοθετεί και το υπουργείο Εσωτερικών σε έγγραφό του) επαναπροσδιόριζε το πιθανό όφελος για την Ελλάδα στα 10,7 δισ. ευρώ, αφού ωστόσο η γραφειοκρατία αυξήθηκε αντί να τιθασευτεί. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια για την περιστολή του γραφειοκρατικού βάρους σε όλα τα κράτη (και στα ίδια τα κοινοτικά όργανα) με συγκεκριμένα μέτρα σε 10 τομείς.

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει πολύ πιο λίγα από ό,τι στο παρελθόν: να μειώσει τη γραφειοκρατία κατά 25% έως το 2012, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο 4,1 δισ. ευρώ (από τα 10,7 του αρχικού στόχου). Και πάλι το όφελος δεν είναι αμελητέο, μόνο που ακόμη δεν έχει προκύψει.

Η χώρα μας, σύμφωνα με τον απολογισμό του 2008 που έγινε από την Κομισιόν, είναι η τρίτη πιο ακριβή κοινοτική χώρα για να ξεκινήσει όποιος ενδιαφέρεται μία νέα εταιρεία (1.101 ευρώ για μία ΕΠΕ στο τέλος του 2007) και πέμπτη πιο... αργή, καθώς απαιτούνται 15 ημέρες για να διεκπεραιώσει όλες τις απαιτούμενες συναλλαγές με το ευρύτερο κράτος.

Παράλληλη, η χώρα μας παραμένει, σύμφωνα πάντα με τις έρευνες της Ε.Ε., τελευταία σε παραγωγικότητα Δημοσίου, έχει τις δεύτερες χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις και την τρίτη μικρότερη διαφάνεια.

Οσο για το άλλο μέτωπο που θα βοηθούσε και αυτό στην πάταξη του «τέρατος», δηλαδή στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών (έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ή στην καλύτερη περίπτωση να τεθεί σε λειτουργία πειραματικά από τον Ιούλιο), ακόμη η κυβέρνηση βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης: Θα αναθέσει σε ερευνητικό ίδρυμα την καταγραφή όλων των νόμων που προκαλούν γραφειοκρατία και εμποδίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών για να τους κωδικοποιήσει και να τους καταργήσει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία