Έντυπη Έκδοση

Πατριάρχης: Ειρηνική η συμβίωση στη Θράκη

Από την πολυπολιτισμική κοινωνία της Κομοτηνής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε μηνύματα ειρήνης, συνεργασίας και καταδίκης των θρησκευτικών συγκρούσεων και του εθνοφυλετισμού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που περιοδεύει στη Θράκη, χαρακτήρισε το λαό της περιοχής «πρότυπον ειρηνικής συμβιώσεως και αγαστής συνεργασίας των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή γλώσσης», με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Απευθυνόμενος στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης, τόνισε: «Σεις εδώ εις την Κομοτηνή έχετε το πλεονέκτημα να ζήτε εις ένα πολυπολιτισμικόν περιβάλλον το οποίον διαμόρφωσεν η μακρά ιστορία του ωραίου αύτου τόπου και αι ιστορικές εξελίξεις του εικοστού αιώνος» τόνισε, και καυτηρίασε τους πολέμους ανά την υφήλιο, μεταξύ διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, «οι οποίοι κατά το παρελθόν πολλάκις συνεκρούσθησαν με τραγικές και οδυνηράς συνεπείας διά τους ανθρώπους και διά τον κόσμον».

«Αι τοιούται όμως αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο εις την καταστροφήν. Το παρατηρούμε και εις τα εσχάτως συμβαίνοντα και στην περιοχήν μας τραγικά γεγονότα» τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος. Επεσήμανε ότι η καλλιέργεια της ιδέας, όχι μόνο της ανοχής του διαφορετικού συνανθρώπου, αλλά και η καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων και συνεργασίας είναι «θεμελιώδης αρχή και ευχή» της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία και στη Μ. Ανατολή, υπογράμμισε: «Ο πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της ίδιας της θρησκείας».

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς αυτή την κατεύθυνση με το διαθρησκειακό διάλογο και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας η οποία συμβάλλει «εις την συνεργασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως γένους, εθνικής καταγωγής, θρησκευτικής συνειδήσεως κ.ά. και δη των νέων, διότι εις αυτούς ανήκει το μέλλον».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι από το μακρινό 1872 το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει καταδικάσει ως αίρεση τον εθνοφυλετισμό, με απόφαση Συνόδου.

Τέλος, έδωσε συμβουλές προς τους μαθητές να αποκτούν στο σχολείο γνώσεις αλλά και γενικότερη αγωγή που διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα για να προοδεύσουν στη ζωή και να είναι χρήσιμοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία.

Αργότερα, στην επίσκεψή του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και τις τοπικές αρχές, τους προέτρεψε να εργαστούν αόκνως για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, «με σεβασμό και ενδιαφέρον πάντοτε προς το περιβάλλον και την ιδιοπροσωπίαν των κατοίκων, ώστε η Θράκη να συνεχίση να αποτελή πόλον έλξεως και όχι πεδίον αντιπαραθέσεων, ως ενίοτε συνέβη κατά το παρελθόν, πόλον έλξεως τόσον διά τους πολίτας αυτής, όσον και διά τους επισκέπτας της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μακεδονία και Θράκη
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα