Έντυπη Έκδοση

Σ. ΑΡΑΒΙΑ, ΗΑΕ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ, ΜΠΑΧΡΕΪΝ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος

Θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία άρχισαν να πλήττουν οι αμερικανικές μαζί με τις συμμαχικές τους δυνάμεις, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στη μάχη για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και ξεσηκώνοντας νέο κύμα προσφύγων.

Και στο έδαφος, τι γίνεται; Και στο έδαφος, τι γίνεται; Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει, το Λονδίνο εμφανίζεται αναποφάσιστο, ενώ η Μόσχα τονίζει πως οι γεωπολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών «αποσταθεροποιούν» την κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των Αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν το διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών και συγκεκριμένα από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Οπως έγινε γνωστό, η απόφαση για τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος ελήφθη λίγες ώρες πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων από την Κεντρική Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση και είχε την έγκριση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων του Ι.Κ. στις επαρχίες Ράκα και Ντέιρ αλ-Ζορ της Συρίας. Η ίδια πηγή ανέφερε πως οι αεροπορικές δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν επίσης 22 επιδρομές κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους και στη συριακή επαρχία Μπουκαμάλ, στη μεθόριο με το Ιράκ.

Το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δεν έχει συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των Αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ι.Κ., αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράκ. Χθες, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη δική της συμμετοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, αντίθετα, με σκληρό λόγο ότι οι γεωπολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών «αποσταθεροποιούν την κατάσταση».

Μάλιστα, πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι- Μουν ότι «δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν τέτοιες επιθέσεις χωρίς τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης».

Η Δαμασκός

Η Δαμασκός έκανε γνωστό ότι ειδοποιήθηκε «ώρες πριν» από τις αεροπορικές επιδρομές. Συγκεκριμένα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε μήνυμα μέσω του Ιράκ από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Συρία δεν θα σταματήσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις εναντίον του Ι.Κ., ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει το συντονισμό με το Ιράκ «στο υψηλότερο επίπεδο» και ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνεργαστεί στο πλαίσιο οποιασδήποτε διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την ικανοποίησή της για τις επιδρομές αυτές εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση.

Μαζική έξοδος

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε χθες ότι είχε ξεκινήσει μαζική έξοδος κατοίκων από την περιοχή της Ράκα μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τους συνολικά 400.000 κατοίκους της κουρδικής πόλης Κομπάνι της Συρίας, ώστε να περάσουν στην Τουρκία, για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο ανέφερε ότι 50 μαχητές του Μετώπου αλ-Νόσρα σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα.

Ενταση δημιουργήθηκε, εν τω μεταξύ, από την κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τον ισραηλινό στρατό πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν. Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο περιστατικό εδώ και 30 χρόνια που πλαισιώθηκε από θύελλα εκτόξευσης απειλών.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος